Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Tusk avertizează Europa să se pregătească de un război iminent. ”Trăim un moment critic”

Premierul polonez Donald Tusk susține că Europa intră într-o perioadă ”antebelică”, motiv pentru care a îndemnat statele europene să intensifice investițiile în domeniul Apărării, relatează The Guardian.

”Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. Este real și a început acum mai bine de doi ani”, a precizat șeful Guvernului de la Varșovia, conform BBC.

Donald Tusk a făcut aceste afirmații, la câteva zile după ce o rachetă rusă a pătruns în spațiul aerian polonez, în timpul unui atac de proporții asupra Ucrainei, ceea ce a determinat forțele poloneze să intre în alertă. Oficialii ucraineni au anunțat că atacurile cu rachete și drone ale Rusiei au vizat infrastructura energetică.

Donald Tusk cere ajutoare militare pentru Ucraina: ”Mai puține cuvinte, mai multă muniție”

Prin intermediul platformei sale, premierul polonez a încercat să urgenteze dezbaterile din Europa cu privire la investițiile în apărare și la ajutorul acordat Ucrainei, pe fondul temerilor legate de viitorul asistenței americane și al îngrijorărilor legate de capacitatea industrială de apărare.

"Adevărata solidaritate cu Ucraina? Mai puține cuvinte, mai multă muniție", a scris Tusk, pe rețelele de socializare la începutul acestei luni.

De asemenea, premierul polonez s-a adresat lui Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA. "De câte argumente mai aveți nevoie pentru a lua o decizie?”

În plus, Tusk a afirmat că, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite din acest an, Europa ar deveni un partener mai atractiv pentru Washington dacă ar deveni mai autonomă din punct de vedere militar.

Șeful Guvernului de la Varșovia a cerut asistență de urgență pentru Kiev, pe motiv că următorii doi ani de război vor decide totul și că ”trăim un moment critic de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Ceea ce este cel mai îngrijorător este că "pur și simplu, orice scenariu este posibil", a spus Tusk. "Știu că sună devastator, mai ales pentru tineri, dar trebuie să ne obișnuim mental cu sosirea unei noi ere. Era de dinainte de război", a spus oficialul polonez.

Premierul polonez susține că Putin acuză Ucraina de comiterea atacului din Moscova pentru a justifica atrocitățile de pe front

De asemenea, Donald Tusk a menționat că președintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul că s-ar fi implicat în atacul asupra sălii de spectacol Crocus din Moscova, fără a prezenta vreo dovadă, și ”simte în mod evident nevoia de a justifica atacurile din ce în ce mai violente asupra unor obiective civile din Ucraina”.

Donald Tusk a fost prim-ministru în perioada 2007-2024, iar în decembrie 2023 a revenit la conducerea Guvernului polonez. Politician cu experiență, a fost anterior președinte al Consiliului European și lider al Partidului Popular European. El a încercat să consolideze poziția Varșoviei în UE și în alianța transatlantică.

”Perioada postbelică a dispărut. Trăim în vremuri noi: într-o perioadă antebelică. De aceea, NATO și solidaritatea dintre Europa și America sunt mai importante ca niciodată”, a menționat Tusk, potrivit sursei citate.

Totodată, șeful Executivului de la Varșovia a evidențiat importanța cooperării dintre Polonia, Germania și Franța, un format cunoscut sub numele de Triunghiul Weimar. Deși au existat tensiuni în ultimele luni între Varșovia și Kiev în legătură cu importurile de alimente ucrainene, el a făcut eforturi pentru a încerca să aplaneze disensiunile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE