Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Tusk: Nu există nicio alternativă la UE, NATO și la cooperarea transatlantică

”Nu există nicio alternativă la parteneriatul dintre Europa, NATO și Statele Unite pentru a face față unor riscuri de securitate tot mai mari”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, într-o declarație comună cu președintele francez Emmanuel Macron. Potrivit Reuters, afirmația lui Tusk vine înaintea reuniunii așa-numitului „Triunghi de la Weimar” (Franța-Germania-Polonia), lângă Paris.  

Ce este „Triunghiul Weimar”

„Triunghiul Weimar” descrie un cadru de coopeare regională informală, care reunește Franța, Germania și Polonia. Creată în 1991, această trilaterală a avut, cu regularitate, reuniuni informale. Importanța sa politică și geopolitică a scăzut odată cu guvernarea partidului eurosceptic polonez Lege și Justiție (PiS), ajuns la putere în Varșovia în 2016.

După 2016, reuniunile ”Triunghiului de la Weimar” nu au reușit să revigoreze serios formatul. Este de așteptat ca noul guvern polonez de orientare pro-europeană de la Varșovia, condus de Donald Tusk,  să dea un nou impuls acestei trilaterale.

Ministrul francez de externe Stéphane Séjourné i-a invitat pe omologii săi germani și polonezi, Annalena Baerbock și, respectiv, Radosław Sikorski, să abordeze subiecte precum securitatea europeană și despre solidaritate statelor membre din blocul comunitar.

Autoritățile de la Paris au subliniat că, în contextul internațional actual, a devenit necesar ca grupul „Triunghiul Weimar” să dea un al doilea vânt solidarităţii UE, cu câteva luni înainte de alegerile europene din iunie.

„Triunghiul Weimar” dorește să dea un al doilea vânt solidarităţii Uniunii Europene, cu câteva luni înainte de alegerile europene din iunie.

-Reuters

Temele de discuție: potențiala realegere a lui Donald Trump, Ucraina și dezinformarea rusească

Șefii diplomațiilor din cele trei state membre ale acestui cadru de cooperare regională discută despre o potențială realegere a lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din noiembrie din Statele Unite și amenințarea pe care Rusia o reprezintă NATO. În cancelariile europene există temerea că o eventuală revenire la Casa Albă a lui Trump ar putea aduce cu sine o dezangajare a Statelor Unite față de Europa.

Trump a stârnit indignare în rândul partenerilor occidentali în weekend, după ce a sugerat că Statele Unite ar putea să nu protejeze aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare de o potențială invazie rusă.

Varșovia, Paris și Berlin consideră că unitatea Uniunii Europene în materie de apărare și creșterea sprijinului celor 27 de state membre pentru Ucraina sunt cruciale într-un moment în care sprijinul SUA pentru Kiev slăbește pe fondul luptelor politice interne de la Washington.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE