Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curentul eurosceptic, în creștere. Un nou partid din Polonia propune ieșirea țării din Uniunea Europeană

Curentul eurosceptic este în creștere în Polonia, în ciuda direcției proeuropene a guvernului lui Donald Tusk. Ba chiar, pe scena politică de la Varșovia a apărut un partid care dorește ieșirea țării din blocul comunitar. Curentul îndreptat împotriva Uniunii Europene este alimentat de problemele cu cerealele ucrainene, dar și de ideologia fostei formațiuni de guvernământ. 

Robert Bakiewicz, cunoscut pentru conducerea marșului naționalist care a avut loc în Polonia de Ziua Independenței, a anunțat crearea unui nou partid cu ideologie național-catolică. Ideea lui principală este ieșirea Poloniei din UE. Printre postulatele sale se numără: serviciul militar obligatoriu, educația patriotică, accesul mai ușor la arme și stoparea politicilor ecologice și de migrație ale Uniunii.

Robert Bakiewicz, liderul partidului ”Independența”:Uniunea Europeană de astăzi este o povară, este ceva pasional, este ceva foarte lipsit de perspectivă, ceva care va fi o povară pentru economia noastră, ceea ce înseamnă că în afaceri, sfera financiară şi materială este o pierdere pentru noi, iar în sfera culturală este distrugerea completă a tot ceea ce a stat la baza Europei. Ideea introducerii tratatelor indică în mod clar că un stat ca statul polonez, într-o manieră subiectivă, nu va exista.” 

Până la 20% dintre votanți ar fi în favoarea părăsirii UE

Sprijinul pentru Uniunea Europeană este într-adevăr în scădere în Polonia. Până la 20% dintre votanți ar fi în favoarea părăsirii UE. Experții consideră că acest procent este rezultatul dezbaterii despre cerealele ucrainene, dar și a acțiunilor guvernului anterior, ultraconservator, condus de partidul Dreptate și Justiție.

Maja Mazurkiewicz, analist, Alliance4Europe: ”Apare din cauza lipsei unei comunicări pozitive adecvate în privința Uniunii Europene. Timp de 8 ani, Polonia a avut parte de narațiuni antieuropene din ce în ce mai mult, iar guvernul le folosea pentru eșecurile sale. Au existat din ce în ce mai multe discuții despre „Polexit” în spațiul informațional și de aceea se întâmplă această scădere (a încrederii n.r.).” 

Anul trecut, însă, polonezii au ales un guvern proeuropean, al lui Donald Tusk. De la alegeri, sprijinul a crescut.

Magdalena Sobkowiak-Czarnecka, subsecretar de Stat în Direcția Afaceri UE a Cabinetului premierului polonez: ”Filosofia guvernului lui Donald Tusk este de a defini în mod clar așteptările și motivele sale în cadrul Comunității (Europene n.r.), dar și de a putea construi alianțe în jurul opiniei sale. Oricine întreabă astăzi despre scenariul părăsirii Uniunii Europene, ar trebui să răspundă la întrebarea: unde am fi în cazul războiului din Ucraina, în fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dacă noi, Polonia, nu am fi făcut parte din Uniunea Europeană și NATO, de exemplu?” 

Viitoarele alegeri locale din 7 aprilie vor arăta deja în ce direcție doresc să se îndrepte polonezii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE