Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez. Oficialii din Polonia au cerut explicații rușilor

Forțele armate de la Varșovia au anunțat că Rusia a încălcat din nou spațiul aerian al Poloniei. Este vorba despre o rachetă de croazieră care a pătruns aproximativ 2 kilometri în spațiul aerian polonez înainte de a se întoarce în Ucraina.

Ținta rachetelor lansate de armata rusă au fost localități din vestul Ucrainei, au anunțat forțele armate poloneze pe twitter. Mai mult, obiectul ar fi pătruns în spațiul aerian polonez pentru 39 de secunde.

În tot acest timp, armata de la Varșovia a monitorizat parcursul rachetei pentru a menține siguranța. Ministerul polonez de externe a anunțat că Varșovia va cere explicații Moscovei pentru acest incident.

"La 24 martie, la ora 4:23 a.m. (5:23, ora României), a avut loc o încălcare a spaţiului aerian polonez de către una dintre rachetele de croazieră lansate în timpul nopţii de aviaţia cu rază lungă de acţiune a Federaţiei Ruse", au anunţat forţele armate pe platforma X. "Obiectul a intrat în spaţiul polonez în apropierea oraşului Oserdow (voievodatul Lublin) şi a rămas acolo timp de 39 de secunde. În timpul întregului zbor, a fost observat de sistemele radar militare", precizează armata poloneză.

Polonia anunţase anterior că a activat forţele aeriene pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce atacurile au vizat şi oraşul ucrainean Liov, aflat la graniţă.

Polonia va cere explicații Rusiei

Ministerul polonez de Externe a declarat că va cere explicaţii din partea Rusiei cu privire la încălcarea spaţiului aerian.

Polonia cere Rusiei "să înceteze atacurile aeriene teroriste asupra locuitorilor şi teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului şi să rezolve problemele interne ale ţării", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Mai multe explozii au zguduit Kievul duminică dimineaţa devreme, iar forţele de apărare aeriană ucrainene au distrus cel puţin 10 rachete lansate de Rusia deasupra capitalei şi a împrejurimilor acesteia, a declarat Serhi Popko, şeful administraţiei militare din Kiev. El a adăugat că au existat doar pagube minore în urma atacului.

Un caz similar a avut loc în decembrie anul trecut, atunci când o rachetă rusă, îndreptată spre Ucraina, a pătruns în spațiul aerian al Poloniei pentru câteva minute.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE