Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia cere ajutorul SUA pentru a obține reparații de război din partea Germaniei

Polonia se va adresa Congresului SUA pentru a primi din partea unor congresmeni sprijin pentru solicitarea Varşoviei ca Berlinul să-i plătească reparaţii de război pentru victimele şi pagubele din Al Doilea Război Mondial, a declarat marţi viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk, potrivit Agerpres.

Iniţiativa face parte din „internaţionalizarea” campaniei lansate de guvernul polonez în vederea obţinerii unor astfel de reparaţii, respinse însă categoric de Germania.

„Credem că Statele Unite sunt o ţară care determină ordinea globală în prezent, o ţară-cheie când este vorba despre respectarea ordinii internaţionale a drepturilor omului, statului de drept şi justiţiei internaţionale”, a spus viceministrul polonez de externe la o conferinţă de presă la Varşovia.

El a menţionat că guvernul polonez „mizează pe sprijinul părţii americane” în această chestiune şi prin urmare se va adresa în primul rând preşedintelui Comitetului Helsinki din Congresul SUA, senatorul Benjamin Cardin, şi lui Gregory Meeks, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a SUA.

Printre personalităţile ce vor fi abordate în acest scop oficialul polonez i-a mai enumerat pe senatorul Robert Menendez, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Senatul SUA, şi pe Marcy Kaptur, copreşedinta grupului de prietenie Polonia-SUA în Camera Reprezentanţilor.

Implicarea Congresului, „extrem de importantă”

Viceministrul Arkadiusz Mularczyk a subliniat că, în opinia sa, „este extrem de importantă implicarea Congresului SUA în această temă”.

El a asigurat că demersuri de acelaşi fel vor fi efectuate de Polonia pe lângă ONU şi UE, iar guvernul polonez a trimis deja 50 de scrisori către tot atâtea guverne pentru a le solicita „cooperarea şi sprijinul” ca „prieteni” ai Poloniei.

După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei în septembrie anul trecut să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici.

Guvernul de la Berlin a transmis însă în mod repetat că, din punctul său de vedere, problema reparaţiilor de război cerute de Polonia este închisă, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război.

Însă conform Varşoviei, acel acord semnat de guvernul comunist polonez este nul din punct de vedere juridic, dat fiind că atunci Polonia acţiona la ordinele URSS.

„Chestiunea reparaţiilor şi compensaţiilor pentru pierderile din război rămâne închisă şi guvernul german nu intenţionează să intre în negocieri asupra acestei probleme”, a reafirmat Berlinul în răspunsul transmis în scris Varşoviei săptămâna trecută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE