Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania refuză să plătească Poloniei despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial

Germania a respins cererea Varșoviei de a demara negocieri privind despăgubirea Poloniei pentru prejudiciile cauzate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunțat marți Ministerul polonez de Externe.

Berlinul consideră chestiunea un subiect încheiat, mai arată ministerul.

Oficialul polonez a precizat că Varșovia se va îndrepta acum către Națiunile Unite pentru a primi sprijin în eforturile de a obține despăgubiri de 1.2 miliarde de euro, pentru prejudiciile suferite în timpul ocupației Germaniei naziste în perioada 1939-1945.

"Potrivit guvernului german, situația privind reparațiile și despăgubirile pentru daunele de război rămâne închisă", a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

"Guvernul german nu intenționează să inițieze tratative pe această temă", mai arată același document.

Polonia, devastată de cel de-al Doilea Război Mondial

Circa 40% din patrimoniul cultural al Poloniei a fost distrus, iar aproape 50% din teritoriul său a fost cedat Uniunii Sovietice după încheierea războiului.

Germania susține că despăgubirile au fost plătite națiunilor din blocul estic în anii de după război, în timp ce teritoriile de graniță pe care Polonia le-a pierdut au fost înlocuite cu o parte din teritoriile germane de dinainte de război.

Polonia a trimis solicitarea oficială Germaniei în octombrie anul trecut.

Polonia a renunțat la compensanții în perioada comunistă

Berlinul a insistat că această chestiune a fost încheiată odată cu decizia luată în timpul perioadei comuniste, în urma căreia Varșovia a renunțat la pretențiile sale de a primi despăgubiri.

Polonia susține că a încetat să mai ceară despăgubiri la acea vreme, din cauza presiunii Moscovei.

Marți, diplomații polonezi au înaintat cauza la ONU, cerând organizației să coopereze și să sprijine demersul Poloniei de a primi despăgubiri pentru daunele cauzate de agresiunea și ocupația germanilor.

ONU nu s-a pronunțat până în acest moment asupra chestiunii

Oficialii polonezi au dat de înțeles că există însă posibilitatea unor negocieri.

Grecia și Italia au formulat cereri similare în trecut

Germania reiterează că Polonia a renunțat la despăgubirile de război în 1953. La acea vreme, Moscova a fost cea care a decis ca Polonia să primească doar o mică parte din despăgubiri.

Berlinul a invocat aceleași argumente împotriva cererilor de reparații ridicate în trecut de Grecia și Italia.

În timpul vizitei sale la Varșovia în octombrie, ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat că "din punctul de vedere al guvernului federal, problema reparațiilor a fost închisă".

Ea a declarat că țara sa și-a asumat "responsabilitatea istorică".

De la venirea la putere în Polonia, în 2015, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a promovat deseori problema reparațiilor de război, insistând că Germania are o "datorie morală" în această chestiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE