Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În încercarea de a renunța cât mai rapid șa resursele energetice importate din Federația Rusă, liderii Poloniei, Norvegiei și Danemarcei au inaugurat recent o nouă conductă de gaz prin Marea Baltică. Conducta va transporta gaze naturale din zăcămintele norvegiene, prin Danemarca și Baltica, până în Polonia.

Într-o mișcare prin care Europa încearcă să ușureze criza energetică, cei trei lideri au inaugurat o nouă conductă care livrează gaz din Norvegia în Polonia. Premierului polonez i s-au alăturat la ceremonie omologii din Danemarca și Norvegia, precum și reprezentanți ai Uniunii Europene. Europa încearcă cu febrilitate să găsească noi surse de energie, în timp ce încearcă să se îndepărteze de Rusia din cauza invaziei sale în Ucraina.

Mateusz Morawiecki prim-ministrul polonez: Astăzi intrăm într-o nouă eră, o eră a suveranității energetice, a libertății energetice și a securității sporite, a securității energetice, dar și a securității în sensul mai larg al cuvântului.

Ditte Juul Jorgensen, șeful Direcției Generale Energie a UE: Această finalizare vine în timpul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și al manipulării de către Rusia a aprovizionării cu gaze pentru a destabiliza piața noastră de energie și economiile noastre. Așadar, astăzi, noi, cei din Europa, transmitem împreună un mesaj puternic că Rusia nu va reuși.

Proiectul este o extindere a unei conducte existente, venind din Norvegia, și care va aduce beneficii în principal Poloniei, dar și statelor vecine.

Acum câteva luni, Rusia a oprit livrările către țările europene, inclusiv Polonia, care, în conformitate cu sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, au refuzat să plătească în ruble gazul importat. Conducta baltică va furniza Poloniei 15% din consumul său anual, ajutând la compensarea scăderii cantității de gaz rusesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE