Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Tusk: ”UE trebuie să devină o putere militară”. Franța, Germania și Polonia vor investiții în apărarea comună a europenilor

Franța, Germania și Polonia vor ca Europa să devină o putere în materie de securitate şi apărare. Decizia vine pe  fondul invaziei ruse din Ucraina și pe fondul temerilor că fostul preşedinte american Donald Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă şi ar permite Rusiei să îşi extindă agresiunea pe continent. Cele trei țări vor ca europenii să investească mai mult în industria de apărare și să-și consolideze securitatea. 

Nu există nicio alternativă la parteneriatul dintre Europa, NATO și Statele Unite pentru a face față unor riscuri de securitate tot mai mari, a declarat premierul poloniei, Donald Tusk  prezent la Paris, pentru o întrevedere cu Emanuel Macron după ce s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz. 

Preşedintele francez a insistat pe necesitatea de 'întărire' a industriei de apărare europene, mai ales pentru 'furnizarea de echipamente strategice şi muniţii Ucrainei' în faţa invaziei ruse lansate acum aproape doi ani. Donald Tusk a subliniat că vrea să 'revitalizeze' aceste relaţii şi să 'redinamizeze triunghiul de la Weimar', numele sub care este cunoscută cooperarea franco-germano-poloneză, întreruptă în ultimii ani.  

Donald Tusk, premierul Poloniei: ”Europa trebuie să devină un continent sigur și acesta înseamnă Uniunea Europeană. Franța și Polonia înseamnă trebuie să devină mai puternice împreună pentru a-și apăra granițele și teritoriile.”

De la Paris, Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a plecat la Berlin unde  s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz. 

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: ”Promisiunile de apărare ale  NATO sunt necondiționate:  toți pentru unul, unul pentru toți. Și permiteți-mi să vă spun din ce motiv: pentru că orice relativizare a garanțiilor de securitate ale NATO sunt iresponsabile și periculoase și sunt numai în interesul Rusiei. Nimeni nu se poate juca sau negocia cu securitatea Europei.”

Olaf Scholz  a promis că va crește alocarea bugetară pentru apărare la 2%. El a cerut europenilor să crească producția industriei militare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE