Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania desfășoară primele forțe militare de apărare în Lituania. Reacția Kremlinului

Ministrul apărării german, Boris Pistorius, a calificat noua brigadă germană din Lituania drept un pas-cheie pentru întărirea capacităţii de desfăşurare a forţelor NATO şi "o zi importantă pentru Bundeswehr", relatează dpa.

"Este pentru prima dată când staţionăm permanent o astfel de unitate în afara Germaniei", a declarat Pistorius luni la Berlin, la ceremonia de plecare a dispozitivului preliminar al brigăzii.

Cei circa 20 de militari urmează să pregătească desfăşurarea a sute şi în final a mii de soldaţi în republica baltică membră a NATO, care are graniţă cu Polonia, dar şi cu Belarus şi cu exclava rusă Kaliningrad.

"Ştiu că mai sunt multe de făcut, inclusiv la faţa locului. Infrastructura trebuie să fie una adecvată, trebuie pregătite barăcile, cazarea", a explicat ministrul german.

"Mai sunt multe de făcut de partea lituaniană", a adăugat Pistorius. "Vom face tot ce putem pentru a echipa brigada aşa cum trebuie de la bun început", i-a asigurat el pe soldaţi.

Războiul din Ucraina a determinat NATO să ia măsuri pentru a-şi întări flancul estic, aminteşte dpa.

Până în al patrulea trimestru al anului în curs, dispozitivul preliminar al unităţii germane din Lituania va creşte la circa 150 de bărbaţi şi femei.

Brigada care va purta numele Panzerbrigade 45 ar urma să devină complet operaţională până în 2027 şi va consta într-o prezenţă permanentă de circa 4800 de soldaţi şi 200 de membri civili ai forţelor armate germane şi familiile acestora.

Reacția Kremlinului

Reacția Kremlinului nu a întârziat însă. O prezenţă militară germană în Lituania ar conduce la escaladarea tensiunilor, a susţinut luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Reuters.

Lituania are frontieră terestră comună cu Letonia, Polonia (state membre NATO), Rusia şi cu aliatul acesteia Belarus.

Potrivit acordului între Berlin şi Vilnius, un centru preliminar de comandă va fi creat în statul baltic în al doilea trimestru din 2024. Ulterior, personalul brigăzii germane va fi suplimentat până cel mai târziu la finalul anului viitor, urmând să fie format din 4.800 de militari şi 200 de angajaţi civili.

Nucleul brigăzii din Lituania va fi format iniţial din două batalioane de infanterie din landurile germane Bavaria şi Renania de Nord-Westphalia. Al treilea batalion va fi un grup tactic de luptă al NATO, cunoscut ca o prezenţă avansată consolidată. Acest batalion se află deja în Lituania sub comandament german, iar personalul său este asigurat prin rotaţie.

De asemenea, Lituania asigură, la centrul de la Rukla, repararea tancurilor germane Leopard 2 avariate în războiul din Ucraina. Kievul a primit de la aliaţii săi occidentali 71 de tancuri Leopard 2 pe care le utilizează în războiul contra Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE