Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE vrea plafonarea prețului electricității din surse regenerabile și centrale nucleare. Planul pentru reducerea facturilor

Comisia Europeană urmează să finalizeze un plan de măsuri ce prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice și direcționarea sumelor de bani spre consumatori. Autoritățile de la Bruxelles vor astfel să diminueze prețurile la energie care alimentează o inflație record, afectează producția în sectorul industrial și crește facturile consumatorilor înainte de venirea iernii, arată publicația Bloomberg, citată de Agerpres.

Executivul comunitar vrea să plafoneze prețurile în cazul producătorilor de electricitate care nu folosesc gaze naturale la 180 de euro pentru un Megawatt oră, un nivel mai scăzut decât pragul de 200 de euro pentru un Megawatt oră, vehiculat anterior.

O consecință directă a acestei măsuri ar fi plafonarea veniturilor producătorilor de electricitate din surse regenerabile; centrale nucleare şi biomasă la mai puţin de jumătate faţă de preţul pe piaţă al energiei electrice, aproximativ 460 de euro pentru un Megawatt oră în prezent.

Potrivit sursei citate, plafonul ar urma să se aplice după ce tranzacţiile cu energie electrică vor fi încheiate, în așa fel încât să nu afecteze în mod direct preţul energiei electrice la bursă.

Comisia Europeană vrea taxe mai mari pe profiturile companiilor care vând combustibili fosili

De asemenea, Comisia Europeană ar urma să mai propună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili. Documentul de lucru analizat de Bloomberg prevede că statele membre UE vor introduce o taxă temporară pe profiturilor companiilor cu sediul în UE şi care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare.

Taxa va fi de cel puţin 33% din profiturile suplimentare realizate în anul fiscal 2022. Este vorba de o taxă excepţională şi temporară, iar introducerea acesteia este la latitudinea statutelor membre.

Mai mult, Executivul comunitar va propune ca statele membre să îşi reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf.

Documentul de lucru al Comisiei Europene nu prevede și un plafon pentru prețul gazelor naționale, o propunere care a stârnit divergențe în rândul statelor membre UE.

Țările europene au solicitat autorităților de la Bruxelles să propună un astfel de plafon, însă, până în prezent, nu au ajuns la un acord dacă o astfel de măsură se va aplica pentru toate importurile de gaze naturale, pentru importurile de gaze prin conducte sau pentru tranzacţiile angro cu gaze naturale.

Principala provocare constă în identificarea unei soluții la nivelul întregului bloc comunitar, o măsură care să fie potrivită fiecărui stat membru, în condiţiile în care componenţa mixului energetic variază de la o ţară la alta.

Potrivit sursei citate, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte, miercuri, pachetul de măsuri al Executivului comunitar, urmând ca ulterior guvernele statelor membre să pună la punct detaliile, după o posibilă la reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei din 30 septembrie convocată de preşedinţia cehă a UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE