Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE aprobă prima lege privind inteligența artificială. Comisar: ”O reglementare istorică, o premieră mondială”

Statele Uniunii Europene au aprobat vineri o legislație inedită la nivel mondial prin care este reglementată inteligența artificială. ”Legea AI” a fost adoptată, în urma unor negocieri intense, a anunțat preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Textul a fost aprobat în unanimitate, cu toate că unele state membre, precum Franța și Germania, au exprimat preocupări, de care s-a ținut cont în variantă finală a actului, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Această «Lege AI» este o etapă fundamentală, care stabileşte primele reguli de pe planetă asupra inteligenţei artificiale, pentru a o face mai sigură şi respectuoasă faţă de drepturile omului", a anunțat preşedinţia belgiană.

Comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, a salutat o "reglementare istorică, o premieră mondială”, notează sursa citată.

Ce prevede legea privind inteligența artificială, adoptată de UE

Comisia Europeană a prezentat primul proiect de "lege AI" în aprilie 2021. Demersul a suferit modificări, în contextul în care compania americană OpenAI a lansat la sfârşitul anului 2022 robotul conversaţional ChatGPT, capabil să întocmească texte sau traduceri în numai câteva secunde.

Sistemul, asemenea celor care pot crea sunete sau imagini, a dezvăluit publicului potenţialul uriaș al inteligenței artificiale, precum și riscurile sale, cum ar fi difuzarea pe reţelele de socializare a unor fotografii contrafăcute, dar care la prima vedere par autentice.

Franţa şi Germania au insistat ca legislaţia europeană să protejeze companiile start-up specializate în AI, pentru a fi create premisele apariţiei unor viitori "lideri europeni" în acest domeniu.

Cât despre inteligenţa artificială generativă, ce poate produce texte, sunete sau imagini la cerere, regulile vor fi impuse - conform textului adoptat - tuturor pentru asigurarea calităţii datelor utilizate în stabilirea algoritmilor şi pentru a verifica respectarea legislaţiei europene privind drepturile de autor, arată AFP.

Mai mult, dezvoltatorii vor trebui să semnaleze faptul că sunetele, imaginile şi textele produse de AI sunt artificiale.

De asemenea, sistemele considerare de "risc înalt" - respectiv cele din domenii sensibile precum infrastructurile critice, educaţia, resursele umane, ordinea publică etc. - vor fi supuse unei serii de obligaţii, cum este aceea ca maşina să fie controlată uman, să fie întocmită o documentaţie tehnică sau să fie constituit un sistem de gestionare a riscurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE