Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a pregăti contraofensiva. Volodimir Zelenski: "Am pierde foarte mulți oameni"

Publicat de: Euronews

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că armata țării sale are nevoie de mai mult timp pentru a pregăti o contraofensivă anticipată, menită să împingă înapoi forțele de ocupație rusești și să deschidă un nou capitol în război, potrivit AP.

Zelenski a declarat într-un interviu difuzat joi de BBC că ar fi "inacceptabil" să lanseze acum asaltul, deoarece s-ar pierde prea multe vieți.

"Am pierde foarte mulți oameni. Este inacceptabil"

"Cu (ceea ce avem) putem merge mai departe și putem avea succes. Dar am pierde foarte mulți oameni. Cred că este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp", a declarat Zelenski.

O ripostă ucraineană împotriva invaziei Rusiei este așteptată de săptămâni întregi. Ucraina primește armament occidental avansat, inclusiv tancuri, apărare aeriană, și pregătire occidentală pentru trupele sale.

Deși este posibilă o contraofensivă pe măsură ce vremea în Ucraina se îmbunătățește, nu s-a spus când ar putea avea loc. Observațiile lui Zelenski ar putea fi o pistă falsă pentru a-i ține pe ruși pe ghicite, iar dificultățile de aprovizionare cu muniție cu care se confruntă ambele părți au adăugat și mai multă incertitudine.

"Nu sunt pregătit să vă spun când vom avansa. Pentru că, într-o oarecare măsură, acest lucru pregătește inamicul. Și, prin urmare, aș vrea să fie o surpriză neplăcută, nu invers", a spus Zelenski.

O afirmație a armatei ucrainene, potrivit căreia ar fi avansat până la doi kilometri în jurul orașului Bahmut, a adus speculații potrivit cărora contraofensiva ar fi fost deja în curs de desfășurare.

Dar Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Est al Ucrainei, a declarat pentru The Associated Press că atacul nu a fost "marea contraofensivă, dar este un semn prevestitor care arată că vor fi mai multe astfel de atacuri în viitor".

Aliații occidentali ai Ucrainei au trimis țării 65 de miliarde de euro în ajutor militar pentru a ajuta la contracararea ambițiilor Kremlinului și, în lipsa unor negocieri de pace la orizont, alianța se pregătește să trimită și mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE