Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a lansat un nou atac cu drone asupra rafinăriilor de pe teritoriul Rusiei și ignoră sfaturile SUA

Ucrainenii nu ascultă sfaturile americanilor și continuă să atace rafinăriile din Rusia. Au făcut-o și miercuri dimineață, după cum au confirmat persoane din domeniul apărării ucrainene (SBU), dar și oficiali ruși din regiunile rusești de vest, Smolensk și Lipetsk, lovite de drone.

"Regiunea noastră a fost din nou vizată de atacurile cu drone ucrainene. Au izbucnit incendii în urma atacurilor inamice asupra siturilor de infrastructură energetică civilă. Nimeni nu a fost rănit", a scris guvernatorul regional al Smolensk, Vasily Anokhin, pe rețelele de socializare.

Rușii susțin că au fost distruse două depozite de petrol din regiunea Smolensk.

"Rosneft (n.r.: gigantul energetic rus, susținut de stat) a pierdut două baze de depozitare și pompare pentru combustibili și lubrifianți în orașele Yartsevo și Rozdorovo”, a spus un oficial rus, citat de Times of Moscow.

Ucrainenii continuă să atace rafinării de pe teritoriul Rusiei

Aproape simultan, a avut loc un alt atac cu drone, care a vizat regiunea Lipetsk, mai la sud, care găzduiește situri metalurgice și farmaceutice, după cum a anunțat guvernatorul Igor Artamonov.

"Regimul criminal de la Kiev a încercat să lovească infrastructura din zona industrială Lipetsk", a scris guvernatorul regiunii, pe rețelele de socializare, fără a da detalii.

Cele două depozite stochează 26.000 de metri cubi de combustibil, după cum au spus ucrainenii, care precizează că "aceste facilități sunt și vor rămâne ținte absolut legitime".

Scopul ucrainenilor este de a distruge logistica militară rusă, pentru a-i încetini atacurile asupra Ucrainei.

În ultimele săptămâni, Ucraina a intensificat atacurile aeriene asupra instalațiilor energetice rusești. Conform Reuters, au fost atacuri care au țintit nouă rafinării rusești: Taneko - în Nijnekamsk, Kuibișev - lângă orașul Samara, Riazan - la sud de Moscova, Novoșahtinsk - în regiunea Rostov, Norsi - lângă Nijni Novgorod, Kiriși - în regiunea Leningrad, Sizran - lângă Samara, Slaviansk - în regiunea Krasnodar și Kaluga - la sud de Moscova.

Zelenski a declarat că atacurile asupra infrastructurii energetice rusești sunt legitime, iar loviturile sunt un răspuns la atacurile rusești asupra infrastructurii critice și corespund obiectivelor militare ale Ucrainei.

SUA au cerut Ucrainei să nu mai atace obiectivele industriei petroliere ruse, de teamă să nu crească prețurile la energie la nivel global.

Însă ucrainenii au în vizor și alte ținte, precum cele mai mari porturi petroliere ale Rusiei, responsabile pentru două treimi din exporturile sale de țiței și produse petroliere, conform RBC.

La începutul lunii aprilie, șeful SBU, Vasil Maliuk, a spus că "este clar că trebuie să reducem aceste venituri bugetare cât mai mult posibil și să tăiem automat oxigenul domnului Putler". Apelativul de "Putler" este o combinație între Putin și Hitler, iar ucrainenii i-au dat această poreclă președintelui Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE