Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ Occidentul a ajuns la concluzia că Ucraina are nevoie disperată de arme. Care ar fi planul Kievului

Primele arme din noul pachet de ajutor din partea Statelor Unite ar putea ajunge în Ucraina în numai câteva zile. Cele mai importante sunt mijloacele de apărare împotriva rachetelor și dronelor Rusiei.

Nu este însă singura categorie de arme ce vor fi trimise soldaților Kievului. De la Washington, un senator democrat anunță că Ucraina ar urma să primească rapid și rachete cu rază lungă de acțiune.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews, a analizat situația din Ucraina

"A existat întotdeauna o reticență, în cei doi ani și mai mult de război, din partea Occidentului în a trimite rachete care să treacă dincolo de granița Ucrainei. Numai că situația de pe front, probabil, a dus la alte concluzii în cancelariile occidentale. Așa că aflăm acum de la senatorul democrat american Mark Warner că Statele Unite sunt pregătite, ba chiar ar fi împachetat rachetele ATACMS. Sunt tip de rachete care au mai ajuns în Ucraina, dar cu rază scurtă de acțiune. Era vorba atunci de 165 de kilometri. Noul pachet conține rachete ATACMS care zboară 300 de kilometri. Sunt rachete sol-sol, deci pot lovi obiective militare de pe teritoriul Federației Ruse sau din zonele ocupate.

Ucraina are nevoie și de arme mai puternice care să fixeze frontul

E vorba de aglomerări de trupe, de baze de logistică, depozite de carburanți, aeroporturi.

Occidentul a ajuns la concluzia că Ucraina are nevoie disperată de arme. În primul rând, să se apere de atacurile aeriene cu rachete și drone din partea armatei Moscovei. Atacuri care în fiecare zi duc la morți, foarte mulți răniți și importante distrugeri materiale. Dar are nevoie și de arme mai puternice care să fixeze frontul, mișcările pe front fiind în favoarea Rusiei la ora actuală. Să permită o contra-ofensivă, poate mai bine organizată decât cea de anul trecut.

Există un optimism deocamdată pentru că la fel de multe așteptări erau și în vara trecută când se tot anunța despre contra-ofensiva Ucrainei. Contra-ofensivă care nu a reușit nici în estul ocupat, nici în sudul ocupat, spre Crimeea.

Rusia nu exclude bombardamente și mai puternice

Deși Ucraina are mari probleme, inclusiv în plan intern în ceea ce privește recrutarea militarilor, poate că de această dată liderii militari din Kiev vor analiza planuri alternative, vor concentra loviturile în anumite puncte, nu vor împrăștia resursele pe 1200 de kilometri de front cât are la ora actuală frontul din Ucraina. Pentru că e clar: Rusia și-a concentrat acțiunile ofensive în estul ocupat al Ucrainei. Rusia raportează mereu că ocupă sate. Ceea ce ar trebui să pună întrebări și să ducă la îngrijorare din partea Kiev-ului pentru că Rusia nu exclude bombardamente și mai puternice, o ofensivă în această vară, până la alegerile prezidențiale din SUA”, a spus Cătălin Lența.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE