Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Camera Reprezentanților din SUA aprobă un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Camera Reprezentanților a SUA a aprobat mult așteptatul pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, depășind luni de discordie internă. Votul a fost adoptat cu 310-112 voturi. Toate amendamentele la proiectul de lege privind ajutorul acordat Ucrainei, care ar fi redus asistența, au fost respinse înainte de vot, potrivit Euronews.com.

Pe lângă ajutorul oferit Ucrainei, pachetul complet, în valoare de 95 de miliarde de dolari, este destinat și aliaților Statelor Unite. Astfel, 26 de miliarde de dolari vor fi oferiți pentru ajutorarea Israelului și acordarea de ajutor umanitar cetățenilor din Gaza a fost, de asemenea, aprobat cu ușurință.

Situația tot mai gravă din Ucraina, Israel și Taiwan

Într-o rară sesiune de sâmbătă, Camera Reprezentanților a SUA s-a reunit pentru a aborda o decizie crucială: aprobarea unui pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari.

Ucraina a rămas fără arme și a avertizat că, dacă nu primește mai mult de la aliații săi, Rusia va face mari progrese.

Având în vedere că situația devine tot mai gravă, sprijinul bipartizan a devenit crucial, în ciuda lunilor de discordie internă în cadrul Camerei controlate de republicani.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit pentru ajutor, într-o reacție pe platforma X.

„Sunt recunoscător Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, ambelor partide, și personal președintelui Mike Johnson pentru decizia care menține istoria pe drumul cel bun. Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea lor.

Legea vitală de ajutorare a Statelor Unite adoptată astăzi de către Camera Reprezentanților va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele noastre națiuni să devină mai puternice. Pacea și securitatea echitabile pot fi obținute doar prin forță. Sperăm că proiectele de lege vor fi susținute în Senat și trimise pe biroul președintelui Biden. Vă mulțumim, America!”

Cine beneficiază de pachetul de ajutoare?

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, s-a aflat într-o poziție precară, încercând să găsească un echilibru între cererile republicanilor de linie dură și nevoia urgentă de a ajuta aliații asediați.

În ciuda amenințărilor la adresa conducerii sale, Johnson a mers înainte, recunoscând importanța pachetului de ajutor, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Israel și Taiwan.

Republicanii din Comisia de Credite a Camerei Reprezentanților au declarat că mai mult de o treime din suma totală a pachetului de ajutor pentru Ucraina va fi dedicată refacerii sistemelor de arme și muniții pentru armata americană.

Alături de prevederile pentru apărarea Ucrainei, pachetul include, de asemenea, fonduri pentru conflictul actual al Israelului cu militanții palestinieni și sprijin pentru aliații din Indo-Pacific pentru a contracara influența Chinei.

Proiectul de lege conține măsuri precum sancțiuni și potențialul transfer de bunuri rusești confiscate către Ucraina, reflectând o abordare cu multiple fațete a provocărilor de politică externă.

Un drum lung

Republicanii de linie dură, îngrijorați de datoria națională în creștere și precauți în privința unei implicări suplimentare în conflicte externe, și-au exprimat opoziția puternică. Disensiunile lor amenință să deraieze eforturile lui Johnson.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, foarte conștient de resursele din ce în ce mai puține ale țării sale, a făcut apeluri pasionate pentru sprijin. În mod similar, liderii din Israel și Taiwan au subliniat importanța asistenței în timp util în fața amenințărilor regionale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE