Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ. Ce va face Ucraina cu banii americani

Statele Unite au aprobat ajutorul militar mult așteptat de Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. În ultima vreme, situația pe frontul din estul și sudul Ucrainei nu este favorabilă armatei Kievului, care nu mai are muniție și armament în cantități suficiente. Cum va fi cheltuit ajutorul?

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Nu în totalitate pe armament și pe muniții. Aceasta nu este o donație, este un împrumut. Până acum Statele Unite au dat bani Ucrainei, fie că a fost vorba și de mijloace militare. Statele Unite sunt cel mai mare susținător financiar al Ucrainei în războiul declanșat de Rusia. Este un împrumut din care Ucraina va cumpăra cu o parte din bani tehnică de luptă și mai ales muniție, pentru că are nevoie de muniție să se apere împotriva atacurilor aeriene și bombardamentelor Rusiei. Este nevoie de rachete Patriot, de tot felul de proiectile antiaeriene pentru că Rusia, profitând de slăbiciunea aparentă și temporară a Ucrainei, bombardează de la începutul lunii martie foarte puternic estul Ucrainei. Sunt în fiecare zi atacuri cu rachete, inclusiv hipersonice, cu drone.

Ucraina își va reface stocul de muniții, în așteptarea munițiilor promise și de Uniunea Europeană, acel milion de obuze de 155 de milimetri, care sunt mai greu de găsit, pentru că nu se mai fabrică în cantități suficiente. Iar o parte din bani vor merge pe funcționarea statului ucrainean. Așa cum și UE sprijină Ucraina. Se dau bani pentru plătirea salariilor, pentru cumpărarea de electricitate, sunt susținute rutele de export al cerealelor, o importantă sursă de venit pentru Ucraina, sunt susținute stagiile de pregătire a militarilor ucraineni în diverse țări occidentale. Chiar în România avem un loc de pregătire pentru piloții de pe avioanele F-16.

Cum va fi returnat acest împrumut?

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Eu cred că lucrurile acestea sunt deja stabilite, dar nu la nivel public. Miza mare a fost să treacă acest act legislativ de Camera Reprezentanților, acum urmează să meargă în Senat. Ultimele informații spun că marți ar putea să meargă în Senat. Apoi, urmează ca documentul să ajungă pe biroul președintelui Joe Biden, care sigur va semna, pentru că Ucraina are nevoie de bani cât mai curând.

Există mai multe modalități de restituire a acestui împrumut. Nu va fi acum pentru Ucraina este în război și are nevoie zilnic de sume consistente. Dar, la un moment dat, în cadrul unor acorduri bilaterale sau internaționale, banii vor fi dați înapoi. Sub diverse forme: pot fi plătiți în tranșe sub formă de lichidități, pot fi acordați drept participație la privatizări în Ucraina sau pot fi acordați sub formă de alte schimburi comerciale.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE