Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrul de instruire pentru avioanele F-16 a fost inaugurat. Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru pregătirea piloților ucraineni

Centrul european de instruire pentru piloții de avioane F-16 de la Baza Aeriană Borcea din România este operațional. Pe lângă piloții români aici vor fi instruiți și militarii ucraineni care vor opera pe avioanele F-16 donate de partenerii externi.

Zelenski, mesaj de mulțumire pentru România

În timp ce România a pus la dispoziție infrastructura pentru realizarea centrului, compania producătoare de F-16, Lockheed Martin, a adus instructorii, iar Țările de Jos avioane. 

Mihaela Barbu, jurnalist Euronews România: „Până acum, Forțele Aeriene din Țările de Jos au trimis în România cinci astfel de aeronave F-16 pentru piloții care se vor antrena la centrul de instruire de aici de la baza Borcea. Încă 13 astfel de aeronave olandeze vor mai fi trimise în perioada următoare”.

Centrul de instruire din România va servi drept bază de antrenament și pentru piloții ucrainenii, în contextul în care mai multe state europene, printre care Țările de Jos, Danemarca și Norvegia, de pregătesc să livreze Ucrainei avioane F-16.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale: „Totul este planificat și piloții ucraineni vor începe îndată ce au satisfăcute cerințele de pre-antrenament, care se refera la deprinderea elementelor de abilități lingvistice și, în funcție de fiecare pilot și de experiența pe care o are, pregătirea va fi adaptată”.

Kajsa Ollongren, ministrul Apărării din Țările de Jos: „Orice ține de Ucraina trebuie făcut urgent. Ei luptă în acest război împotriva Rusiei, știm că au nevoie de aceste capabilități pentru a-și întări și apărarea antiaeriană, dar este un proces de durată, cu mai multe situații complexe pe care trebuie să le gestionăm”.

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru susținerea țării sale, inclusiv pentru deschiderea centrului de pregătire a piloților ucrainenei pentru F-16.

Volodimir Zelenski: „Sunt vești importante din România: au început antrenamentele la centrul de pregătire a piloților F-16, băieții noștri vor fi pregătiți în acest centru. Mulțumesc Președintelui României, Klaus Iohannis, și prim-ministrului Olandei, Mark Rutte, pentru faptul că toate acordurile noastre sunt îndeplinite”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE