Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ofertă ”solidă” primită de Ucraina de la partenerii europeni privind livrarea de avioane F-16

Serghei Lavrov a susținut că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot "găzdui" arme nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters.

"Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite 'găzduirea' de arme nucleare", a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe.

"Dacă nu înţeleg asta, atunci sunt nuli ca strategi şi planificatori militari".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat marţi să discute despre capacităţile nucleare ale avioanelor de luptă F-16, dar a remarcat că preşedintele american Joe Biden a fost consecvent în declaraţiile sale în care a susţinut că nu doreşte o escaladarea a războiului escaladând şi cu siguranţă nu în domeniul nuclear.

"Scopul furnizării de avioane de luptă avansate este de a ajuta Ucraina să se apere, să îşi apere spaţiul aerian şi integritatea teritorială, punct", a spus Kirby.

Kirby a avut, de asemenea, un mesaj pentru Lavrov:"Dacă eşti îngrijorat de capacităţile militare ucrainene, atunci ar trebui să vă luaţi trupele şi să părăsiţi Ucraina".

Zelenski: Am primit o ofertă solidă privind livrarea avioanelor F16

Volodimir Zelenski a declarat marți că a primit o ofertă „serioasă și solidă" din partea liderilor țărilor care sunt gata să furnizeze Kievului avioane de luptă F-16 și că așteaptă acordurile finale cu aliații Ucrainei.

„Partenerii noștri știu de câte avioane avem nevoie. Am primit deja estimări privind numărul (de avioane) de la unii dintre partenerii noștri europeni ... Este o ofertă serioasă și solidă", a spus Zelenski, potrivit unui comunicat de pe site-ul președinției ucrainene.

Volodimir Zelenski cere de mult vreme avioane F-16, spunând că apariţia lor cu piloţi ucraineni va fi un semnal sigur din partea lumii că invazia Rusiei se va încheia cu o înfrângere.

Preşedintele Biden le-a comunicat liderilor G7 luna trecută că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloţi ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a spus însă că nu există încă o decizie finală la Washington cu privire la trimiterea avioanelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE