Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA trimit mai multe avioane F16 în România. Decizia vine după descoperirea în Deltă a ceea ce pare o dronă folosită de Rusia

Descoperirea în Delta Dunării a resturilor ce par a aparține unei drone folosite de Rusia în război obligă la sporirea măsurilor de securitate la graniță. Washingtonul anunță că vor trimite în România mai multe avioane F16, în cadrul serviciului de poliție aeriană. Confirmarea a venit de la secretarul de stat Antony Blinken, într-o discuție cu ministrul român al Afacerilor Externe.

Avioanele de luptă F16, care acum sunt și în dotarea Armatei Române, sunt destinate la ora actuală misiunii NATO de poliție aeriană. Acest serviciu se realizează în cooperare cu Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate de la Torrejón, de către aeronave din Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană al Forțelor Aeriene Române, ajutate de aeronave ale țărilor partenere din Poliția Aeriană Întărită, dislocate în cadrul unor rotații de 4–6 luni, în România.

Toate acestea decolează, la nevoie, de la bazele aeriene de la Borcea, Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii. Zborurile propriu-zise sunt sub controlul Centrului de Raportare și Control din cadrul Centrului de Operațiuni Aeriene Balotești. Decolarea trebuie să se facă, uzual, în maximum 15 minute de la alarmare. Pe flancul estic al NATO sunt peste 100 de avioane de vânătoare în alertă.

În afară de avioanele F 16, în serviciul de poliție aeriană sunt menținute în stare de operativitate forțe și mijloace dotate cu avioane IAR-99 Șoim dislocate la baza aeriană de la Bacău și elicoptere IAR-330 Puma SOCAT, dislocate la bazele aeriene de la Bacău și Câmpia Turzii. Acestea sunt destinate pentru interceptarea aeronavelor ce evoluează la înălțimi și cu viteze mici.

La fel de importantă ca eventuala intervenție o reprezintă detectarea amenințărilor

România are în prezent două scuturi de apărare aeriană. Pe lângă scutul american de la Deveselu, un alt sistem modern a fost amplasat la Capu Midia. Scutul MAMBA aparține forțelor armate franceze și a fost dislocat în România, după ce a început războiul din Ucraina. Acesta poate depista ținte aflate la zeci de kilometri distanță, iar rachetele lui au o rază de acțiune de 100 de kilometri. Sistemul este capabil să intercepteze zece ținte simultan și să detecteze rachete balistice.

În plus, la începutul anului, NATO trimitea în România trei avioane de supraveghere de tip AWACS, o noutate și o modificare a strategiei de supraveghere a flancului estic al NATO. O aeronavă AWACS poate monitoriza și detecta avioane aflate la sute de kilometri distanță.

Pe 28.02.2023, două bombardiere strategice B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au îndeplinit o misiune specifică în nordul Europei, respectiv în zona Bazei Aeriene Erlan din Norvegia. Aceste avioane nu sunt folosite decât în caz de risc agravat de conflict armat.

Identificarea încălcării spațiului aerian poate fi făcută și de către poliția de Frontieră. Aceasta are în dotare câteva drone de mici dimensiuni. În zona de competență a instituției la Marea Neagră se folosește un aparat de zbor fără pilot, de mari dimensiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE