Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Turcia rămâne deschisă pentru turiști, în ciuda tragediei provocate de cutremur

Publicat de: Euronews

Turciei este una dintre cele mai vizitate țări din lume, atrăgând călători din întreaga lume, datorită siturilor sale istorice și culturale. Deși trece prin momente dificile în urma cutremurelor devastatoare care au lovit sud-estul țării, Turcia încearcă să se asigure că turismul, crucial și în acest context, continuă să se desfășoare în regim normal.

Un rol vital în economia națională

Sectorul turismului joacă un rol important în economia țării, un rol care crește în fiecare an. Potrivit ultimelor cifre publicate de guvernul turc, țara a primit peste 51 de milioane de turiști în 2022, ceea ce reprezintă o creștere puternică de 71%.

Acest lucru se reflectă direct în venituri: 46 de miliarde de dolari - cu 53% mai mult decât în 2021 - un record care suflă în fața precedentului maxim: 38,9 miliarde de dolari în 2019.

Deși turismul nu este singurul sector care susține economia turcă, acesta are cu siguranță un rol important.

Puncte turistice neatinse de cutremur

După cutremur, turiștii au început să se întrebe dacă este sigur să călătorească în Turcia. Vorbim despre o țară destul de mare, cu o suprafață de aproape 800.000 km², iar principalele destinații turistice - cum ar fi İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Cappadocia și Konya - sunt situate cu mult în afara zonelor afectate de cutremur.

Istanbulul, aflat la 1.000 de kilometri de epicentru, nu a încetat să primească vizitatori. Orașul de pe strâmtoarea Bosfor, care numai anul trecut a primit aproximativ 16 milioane de turiști străini, continuă industria turismului, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Vizitatorii își mențin rezervările

Cei care și-au rezervat deja călătoria aici înainte de cutremur își mențin rezervările. Este cazul, de exemplu, al lui Marian Catalan, un turist spaniol pe care jurnaliștii Euronews l-au întâlnit la Istanbul.

"Da, am fost puțin ezitant", spune ea. "Dar cum deja organizasem totul, am zis: "Păi, dacă tot e la 1.000 de kilometri distanță... Ne-am gândit că nu se va întâmpla nimic aici. Este o țară sigură în care m-aș întoarce. Ne-a plăcut foarte mult".

Gânduri similare a avut și o turistă britanică, Debbie Still, care și-a menținut călătoria, în ciuda a tot ce s-a întâmplat.

"Nu suntem aici de 24 de ore, dar ne place până acum, fantastic", spune ea. "Iar turcii sunt adorabili, foarte prietenoși. Ultimul lucru de care avem nevoie acum este ca oamenii să nu mai vină în Turcia. Mai mult ca oricând, trebuie să vină!".

Companiile aeriene operează în mod normal

Călătoriile în Turcia - atâta timp cât nu sunt efectuate în zonele afectate de teribilul cutremur - sunt sigure. Principalele companii aeriene și aeroporturile internaționale funcționează în mod normal, confirmă experți precum Laurent Abitbol, președintele Havas Voyages și Selectour.

"Nu au existat anulări", ne spune el. "Este important de știut că seismul se află la 1000 km de punctele turistice din Turcia. Nu există o scădere a rezervărilor. În fiecare zi avem sute de clienți care se înregistrează pentru a merge în Turcia. Este foarte important să continuăm să călătorim în Turcia."

Pentru 2023, turismul este pe cale să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei, iar țara dorește să continue pe această cale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE