Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți șoferi aleg decontarea directă pentru RCA. În 2023, sute de mii de șoferi au plătit, în medie, cu 184 de lei mai mult

Tot mai mulți șoferi aleg să plătească în plus la asigurarea auto pentru clauza de decontare directă, care îi ajută să primească mai repede banii dacă sunt loviți în trafic. Decontarea directă a adăugat, în medie, încă 184 de lei la costul poliței RCA. Numărul polițelor auto care beneficiază de protecție extra, încheiate doar în primele nouă luni ale anului trecut, a ajuns la 378 de mii.

Cele mai recente date ale Autorității de Supraveghere Financiară arată că aproape 460 de mii de polițe de asigurare au clauză de decontare directă. Asta înseamnă că, șoferul care a plătit în plus pentru această clauză, poate cere despăgubiri de la propria companie de asigurare cu care a încheiat o poliță RCA. Nu trebuie să aștepte ca daunele să fie plătite de asigurătorul șoferului vinovat de accident, proces care poate dura luni întregi. 

Bogdan a avut un accident în decembrie anul trecut, dar nu plătise și pentru decontare directă atunci când a cumpărat o poliță RCA. A așteptat mai bine de o lună să primească banii de la compania de asigurări a șoferului care a provocat accidentul în care a fost implicat.

Bogdan Mutu, șofer: ”Am vorbit cu brokerul meu, el mi-a explicat că “Te-am rugat să faci cu decontare directă”. eu nu am acceptat că am zis că nu mi se întâmplă mie chestia asta niciodată. Am așteptat mult timp să intre banii, am stat și cu frică.” 

Au fost deschise peste 8.500 de dosare de daună

Șoferii care au fost protejați de clauza de decontare directă au primit anul trecut, în medie, aproape 8.800 de lei fiecare. Companiile de asigurări din România au plătit, în total, peste 75 de milioane de lei în cele peste 8.500 de dosare de daună deschise de șoferii care aveau o astfel de clauză. 

Polițele de asigurare auto au costat mai mult cu 184 de lei, în medie, dacă șoferii au ales să beneficieze de protecția oferită de decontarea directă. În ciuda prețurilor în creștere ale polițelor RCA, în primele luni ale anului 2023, au fost cu 100 de mii de șoferi în plus față de 2022 care au ales să se cumpere această clauză.

Marius Constantinescu, broker de asigurări: ”Cu siguranță decizia de cumpărare a unei clauze de decontare directă a fost influențată și de falimentul recent al unei societăți de asigurare. Prin clauza de decontare directă, eu știu de la început cine îmi va plăti despăgubirea. Au crescut cu 10-15 % față de perioada anului trecut.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE