Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Broker de asigurări, acuzat pentru falsificarea polițelor RCA ale 109 autospeciale ISU

Un broker de asigurări a fost reținut după ce autoritățile au descoperit că ar fi falsificat mai multe polițe RCA încheiate pentru autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență din București. Între acestea erau și ambulanțe.

Un broker de asigurări ar fi falsificat polițe RCA ale autospecialelor ISU

Neregulile ar fi fost descoperite chiar de superiorii brokerului, care au anunțat poliția. Procurorii au făcut mai multe percheziții și au descoperit un prejudiciu de peste 700 de mii de lei.

Cristian Popa, jurnalist Euronews: "Polițiștii și procurorii spun că nu vorbim neapărat de metode sofisticate folosite de acest broker, doar că superiorii lui au reușit să-și dea seama că sunt nereguli cu 109 polițe de asigurare, care ar fi fost semnate cu ISU București.

Concret, polițiștii și procurorii spun că, după licitație, au fost stabilite prețurile pentru asigurarea de tip RCA pentru autospecialele de stingere și pentru cele de intervenție în caz de prim ajutor.

Problemele au apărut în momentul în care aceste date ale autospecialelor au fost trecute în baza de date a firmei de asigurări. Aici, brokerul ar fi falsificat datele acestor autospeciale, în așa fel încât să corespundă unor mașini mult mai mici, pentru care prețul RCA era mult mai mic și așa ar fi rezultat și prejudiciul de peste 700.000 de lei.

După ce au început această investigație, procurorii au făcut mai multe percheziții domiciliare, au ridicat mai multe documente, inclusiv de la ISU, iar brokerul în vârstă de 55 de ani a fost reținut. El urmează să fie prezentat în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De altfel, în momentul de față, procurorii și polițiștii încearcă să stabilească dacă mai există probleme sau suspiciuni și cu privire la alte polițe de asigurare de tip RCA. Pe de altă parte, reprezentanții ISU spuneau că au aflat de la procurori despre ce este vorba, doar că, până în momentul de față, nu au întâmpinat probleme cu polițele de asigurare, pe de o parte, iar pe de altă parte, până acum, nu au fost trase pe dreapta autospeciale de stingere sau de prim ajutor, din acest motiv".

Brokerul a fost reținut

Brokerul de asigurări a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru fraudă informatică în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

"În perioada 06.10.2021 - 20.09.2022, având acces la platforma electronică de emitere a poliţelor RCA 'Webtool' aparţinând unei societăţi de asigurări, în baza contractului de broker de asigurare, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul a determinat angajaţii să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparţinând unei autorităţi publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecinţa emiterii de către societatea de asigurări a unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate", a transmis vineri Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un comunicat de presă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE