Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul celor mai curate aeroporturi din lume. Doar unul din zece este în Europa

Au fost anunțate primele 10 cele mai curate aeroporturi din lume, iar pe listă figurează doar un singur hub din Europa.

De fapt, clasamentul este alcătuit aproape exclusiv din aeroporturi din Asia, cu excepția celui din Zurich, în Elveția, care se află pe locul zece.

Cercetarea a fost realizată de organizația de evaluare a companiilor aeriene Skytrax în cadrul premiilor sale World Airport Awards.

Japonia cucerește patru din cele 10 locuri de top pe lista Skytrax

Aeroportul Haneda din Tokyo s-a clasat pe primul loc ca fiind cel mai curat aeroport din lume.

Skytrax a lăudat curățenia podelelor, a scaunelor, a zonelor publice și a toaletelor. Într-o lume post-COVID, acest lucru este extrem de important, spune organizația.

„În urma pandemiei COVID-19, standardele de curățenie din aeroporturi au devenit mult mai importante pentru clienți. Aeroporturile care mențin aceste standarde cele mai înalte sunt bine evidențiate în cele mai bune rezultate privind curățenia aeroportuară.”, spune Skytrax.

Haneda a fost în mare măsură lider, nu doar la nivel global, ci și în Japonia.

De fapt, națiunea asiatică se mândrește cu patru locuri fruntașe pe listă, cu Centrair Nagoya pe locul cinci, Tokyo Narita pe șase și Kansai pe șapte.

În afara Japoniei, dar tot în Asia, Seoul Incheon din Coreea de Sud a ocupat locul al doilea, iar Singapore Changi s-a clasat pe locul al treilea.

Doha Hamad a obținut locul patru, în timp ce Hong Kong și Taiwan Taoyuan au ocupat locurile opt și, respectiv, nouă.

Singurul aeroport din afara Asiei, Zurich, din Elveția, a încheiat lista.

Care sunt cele mai curate aeroporturi în funcție de regiune?

Premiile Skytrax au desemnat, de asemenea, cel mai curat aeroport din fiecare regiune, Zurich fiind, bineînțeles, cel mai bun din întreaga Europă.

Tokyo Haneda a câștigat pentru Asia, iar Doha Hamad a luat premiul pentru Orientul Mijlociu.

În America, cel mai curat terminal din America de Nord a fost Vancouver din Canada, cel din America de Sud a fost Quito din Ecuador, iar cel mai curat aeroport din America Centrală și Caraibe a fost acordat aeroportului Juan Santamaría din Costa Rica.

În Africa, Cape Town a ocupat primul loc, Brisbane a câștigat pentru regiunea Australia/Pacific, iar Shanghai Hongqiao a câștigat pentru China.

Baku din Azerbaidjan a câștigat în Asia Centrală, iar Bangalore a fost ales de Skytrax pentru India și Asia de Sud.

Anul 2024 marchează cea de-a 25-a aniversare a premiilor emblematice, care se bazează pe sondaje de satisfacție a clienților pentru peste 570 de aeroporturi din întreaga lume.

În ciuda unui nou impuls pentru călătorii durabile, zborul cu avionul este în continuare enorm de popular, cu peste 8,5 miliarde de pasageri care zboară anual. Un aeroport curat nu poate decât să ușureze această experiență adesea stresantă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE