Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schengen doar "pe hârtie"? Românii sunt controlați, în continuare, pe aeroporturi. Europarlamentar: "E o cacealma"

Deși România a intrat oficial în Schengen aerian, nu pare că românii au scăpat de controalele de la frontiere. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a povestit cum a ajuns pe aerportul din Paris, unde atât el, cât și ceilalți pasageri au fost verificați de agenții de securitate.

Europarlamentarul a explicat situația în direct la Euronews România.

Schengen doar "pe hârtie"? Românii sunt controlați, în continuare, pe aeroporturi

Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Sincer, mă așteptam la așa ceva, deși speram să nu se întâmple. Primisem deja, în cursul zilei, mesaje de la români care au pățit același lucru pe alte aeroporturi. Mie mi se pare că a fost o acțiune coordonată în mai multe țări. Am primit aceste mesaje și cu privire la aerporturi din Germania sau Austria, cu faptul că, la coborârea din aeronavă, erau filtre de securitate unde se controlau pașapoartele pasagerilor. Subliniez faptul că nu era un control care lua aleatoriu pasagerii.

Problema este că erau toți pasagerii verificați, era acea echipă de control compusă din cel puțin cinci polițiști numai la avionul care venea din România. Și când i-am întrebat la ce avioane mai verifică, mi-au spus că ei verifică de peste tot, numai că nu au vrut să-mi spună la ce avion merg mai departe.

Eu zbor extrem de mult, pentru că asta este natura jobului și vă spun că nu am mai fost verificat atunci când am venit din țări din spațiul Schengen atunci când am avut escală la Paris. Și este valabil și pentru escale în alte părți.

Iar acum, faptul că nu au fost în stare să-mi spună la ce avioane au fost înainte pentru a verifica și la care avioane se duc ulterior, după părerea mea, este o dovadă clară că doar avioanele de România și de Bulgaria erau verificate. Repet, nu era un control alternativ, nu erau luați pasagerii aleatoriu, ci toți, exact ca și cum am fi trecut pe la verificările de la frontieră."

CHiar astăzi, ministrul de Interne Cătălin Predoiu are o discuție cu omologul său austriac, Gerhard Karner, unul dintre cei care s-au opus de la început aderării României la Schengen.

Plângere la Comisia Europeană privind controalele de pe aeroporturi, în ciuda intrării în Schengen aerian

Vlad Gheorghe a vorbit chiar și de o plângere la Comisia Europeană.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Eu nu am nicio așteptare nici de la ministrul austriac și nici de la ministrul Predoiu, care nu și-a făcut treaba deloc până acum, sunt doar niște întâlniri ca să se vadă și probabil ca să ne mai dea un refuz ministrul austriac. Eu am așteptări de la instituțiile europene, voi face aceste plângeri pe care le-am anunțat, pentru că există aceste controale abuzive în toate aerporturile din UE.

Este un lucru care încalcă regulile Schengen, pentru că, repet, controalele ar trebui să fie în mod total aleatoriu și excepționale. Or la noi se pare că devine regulă. Și voi sesiza acest lucru și bazându-mă pe toate mesajele pe care le-am primit de la românii noștri. Și fac un apel să îmi scrie mai mulți cei care au fost verificați pe aeroporturi.

Deci nu am niciun fel de așteptare de la ministrul Predoiu și nici de la Karner, pentru că, după cum se vede, nici acest sfert de Schengen nu este respectat. Este totul o cacealma, iar noi avem 11 miliarde de euro pe an de luat de la Austria și de la celelalte țări care nu ne-au lăsat în Schengen, ca despăgubiri, bani pe care, din păcate, Guvernul României nu îi solicită acum."

  • Este vorba despre cei 2% din PIB pe care România îi pierde pentru că nu face parte din Schengen terestru.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Minimum 2% din PIB și sunt niște bani la care noi avem dreptul, bani care sunt prevăzuți ca temei legal pentru ca noi să-i luăm cel puțin de la austrieci, prin rezoluția Parlamentului European, trecută aici, în parlament, de mine și de colegii mei.

Și sunt niște bani pe care domnul Predoiu nu-i solicită de la domnul Karner acum, pentru că, dacă ar fi făcut lucrul acesta, austriecii ar fi avut o cu totul altă atitudine și măcar nu ne-ar mai verifica abuziv acum când, se zice, am intrat în Schengenul aerian. Dar vedem că realitatea nu este nici măcar Schengen aerian, pentru că s-a mutat controlul dinainte de avion, după avion. Numai că le lipsesc acele căsuțe de verificare."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE