Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. România a intrat oficial în Air Schengen. Primii călători în țara noastră, fără control de frontieră, au sosit, ușor ironic, cu un zbor din Austria

România a avut parte de un moment istoric la miezul nopții. A intrat oficial în spațiul Schengen aerian și naval, un moment așteptat de cel puțin 13 ani. Primii pasageri veniți în țara noastră pe calea aerului au fost cei sosiți cu o aeronavă din Viena.

Cristian Popa, jurnalistul Euronews România, s-a aflat la fața locului: Este ora 00.00, este un moment istoric. Șampania a fost desfăcută. Și am avut parte și de ultimele informații. Ca o ironie se pare că pasagerii din zborul de Viena sunt primii care nu vor mai avea parte de controlul poliției de frontieră.

Unul dintre primii români care au intrat fără controlul poliției de frontieră în aeroport, imediat după ora 00.00 a fost Dan Mușat, care a venit de la Viena.

Dan Mușat, călător: E extraordinar, ce să mai zic. E un sentiment deosebit. Am scos pașaportul degeaba. Deci este un sentiment foarte bun să te simți un cetățean european adevărat. Când am intrat am fost primiți foarte frumos de toți oficialii: <<Poftiți, poftiți, intrați!>>

Reporter: Deci birourile poliției de frontieră?

Dan Mușat, călător: Nu am trecut. Nici nu știu unde mai sunt.  

Reporter: Cum vi se pare acest moment?

Dan Mușat, călător: Istoric.

Momentul istoric nu a fost savurat, însă de toți pasagerii.

Călător:Am stat un sfert de oră în autobuz numai ca să facem frumos că suntem primii care coborâm din avion.”

Reporter: A anunțat cineva?

Călător: ”Nu. În autobuz ne-am dat seama că se apropia ora. Cred că aproape toată lumea și-a dat seama și eram nerăbdători să coborâm acasă și să vedem că chiar se întâmplă.”

Cristian Popa, jurnalist Euronews România: Momentul în sine e unul important pentru toți românii.

Călător: Da, dar e obositor pentru noi, venind de la un turneu internațional cu niște fetițe de 11 ani care au stat 25 de minute în autocar.

Cristian Popa, jurnalist Euronews România: A anunțat cineva de ce?

Călător: Nu. Am stat în mașină, efectiv.

Cetățenii din două zboruri au fost primii beneficiari ai intrării României în spațiul Schengen.

Valentin Iordache - purtătorul de cuvânt Compania Națională Aeroporturi București: Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Circa 20 nu au mai prins controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 00. Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spațiul Schengen este, ușor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena.

Dincolo de nemulțumiri, cei mai mulți pasageri admit că beneficiile viitoare vor fi enorme.

Chiar dacă nu mai trecem și prin biroul poliției de frontieră, controalele vor continua.

Bogdan Despescu – secretar de stat MAI: Dacă au fost verificate controalele sistematice, asta nu înseamnă că nu se mai verifică persoanele de interes pentru structurile de ordine publică. Avem echipe specializate care efectuează verificări aleatorii.

Victor Negrescu – europarlamentar: Va fi un test pentru noi, trebuie să demonstrăm că suntem capabili să respectam toate criteriile specifice zonei Schengen. Eu cred că vom trece cu brio acest test.

Reprezentanții aeroportului din Capitală spun că anul trecut peste 14 milioane de pasageri au trecut prin terminalele de intrare sau ieșire din țară, iar 70% au avut ca destinație țări membre Schengen. 17 aeroporturi și patru porturi din România sunt pregătite de la miezul nopții să aplice regulile spațiului Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE