Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Migrația ilegală la granița cu Serbia, în scădere cu 95%. Cum este păzită frontiera externă UE

România intră de mâine noapte în spațiul Schengen aerian. Austria încă nu este de acord cu lărgirea spațiului de liberă circulație și cu granițele terestre.

Oficialii austrieci invocă de fiecare dată migrația ilegală. O echipă Euronews România a ajuns la granița cu Serbia, pentru a vedea cum este păzită frontiera externă a Uniunii Europene, locul prin care migranții încearcă să pătrundă ilegal la noi, ca mai apoi să-și continue drumul spre țările din Vestul Europei.

În anul 2023, doar 82 de migranți au reușit să ajungă în România prin acest loc supravegheat non-stop sute de kilometri.

Care este situația de la Moravița

Cu aparatul de termoviziune au fost depistate în urmă cu două săptămâni, grupuri de nepalezi, care au reușit să ajungă pe jos aproape de frontiera română. Uneori, nici măcar această tehnică nu e suficientă, spun polițiștii de la Sectorul Moravița, pentru că imigranții se ascund în locuri accidentate și șanțuri, unde pot fi cu greu observați de sistemul de termoviziune montat pe mașinile de poliție. În aceste cazuri sunt de ajutor dronele ridicate special pentru a scotoci zona inclusiv pe timp de noapte.

Dronele pot rămâne în aer o oră fără să fie reîncărcate și uneori parcurg distanțe de câțiva kilometri de-a lungul graniței.

„Sunt zone cu vegetație densă în care sistemele de supraveghere cu termoviziune nu detectează persoana în momentul acela ridicăm zona și acoperim seria respective cu drona, de deasupra, și vedem efectiv zone canale unde nu detectăm cu termoviziunea ridicăm zona vedem persoanele”, spune comisarul Laurențiu Diaconu, coordonatorul turei de serviciu de la Moravița.

Șeful poliției de frontieră de la Moravița spune că „persoanele depistate provin din state potențial migrator afro asiatici. Îi depistăm în general pe frontiera verde care e mult mai forțată decât punctul de trecere unde am înregistrat cazuri foarte răzlețe.”

Autoritățile române sunt ajutate la granița cu Serbia și de ofițeri Frontex. Migrația ilegală la granița cu Serbia a scăzut cu 95%, anul trecut. Rețelele de traficanți de migranți au considerat mai atractiv traseul prin Croația, țara care se află în Schengen de la 1 ianuarie 2023, spun specialiștii.

„Ne-am confruntat cu această rută activă în anii trecuți. Urmare a măsurilor luate deja frontiera nu mai e atractivă pt traficul de migranți pentru că și aceștia sunt organizați și urmăresc eficiența în activitatea lor de călăuzire și traficare a persoanelor”, declară Ciprian Marcu, șeful serviciului supraveghere și control, ITPF Timișoara (Inspectoratul Teritorial Timișoara).

De curând, Comisia Europeană a anunțat ca va acorda 85 de milioane de euro României și Bulgariei pentru modernizarea sistemelor de supraveghere a frontierelor. Fondurile vin după implementarea în comun, a proiectului pilot pentru protejarea granițelor externe ale Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE