Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum funcționează eDAC, noua aplicație care le arată polițiștilor toate informațiile despre o persoană, prin scanarea buletinului

eDAC este noua aplicație prin care, cu ajutorul unor dispozitive mobile, precum telefoane sau tablete, polițiștii vor putea să verifice datele unei persoane sau ale unui autovehicul, prin scanarea unui act de identitate sau prin introducerea numărului de înmatriculare al vehiculului.

Aplicația eDAC este menită să simplifice mecanismul de verificare, în teren sau în cadrul activităților zilnice, a forțelor de ordine.

Cum funcționează aplicația eDAC

Aceasta realizează rapid interogarea bazelor de date, reducând în mod substanțial timpul alocat procedurilor privind stabilirea identității persoanelor sau a stării legale a autovehiculelor.

Începând de duminică, 31 martie, România a devenit stat membru Schengen. Astfel, controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină.

Totuși, autoritățile atrag atenția că vor exista în continuare verificări aleatorii.

”Chiar dacă au fost verificate controalele sistematice, asta nu înseamnă că nu se mai verifică persoanele de interes pentru structurile de ordine publică. Avem echipe specializate care efectuează verificări aleatorii”, spune Bogdan Despescu – secretar de stat MAI.

În condițiile în care cel verificat figurează cu anumite interdicții, de exemplu, pot fi persoane care nu au voie sa iasă din România, persoane care sunt urmărite judiciar, persoane care sunt dispărute, sunt urmate procedurile legale stabilite pentru fiecare situație în parte.

În cazul lipsei vreunui document de identificare, informațiile se pot introduce și manual, rezultatul fiind afișat cu aceeași rapiditate.

"Poliţiştii pot accesa în aplicaţie şi fotografia persoanei, pentru a realiza o comparaţie cu persoana verificată. În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unităţii de poliţie pentru verificări suplimentare", a precizat purtătorul de cuvânt la Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, inspector de poliţie Aurica Mate, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE