Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autorităţile ar putea fi obligate să anunţe cetăţenii că urmează să le expire actele. Proiectul adoptat de Senat

Instituţiile statului ar putea fi obligate să anunţe cetăţenii, înainte să le expire cărţile de identitate, paşaportul şi permisul de conducere. Notificarea ar urma să fie făcută, prin SMS sau e-mail, înainte cu 90 de zile de data expirării documentelor, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR Raoul Trifan.

03/06/2024 , 18:27

Senatul a votat proiectul prin care autorităţile ar putea fi obligate să anunţe cetăţenii că urmează să le expire actele

Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă prin care instituţiile statului ar urma să fie obligate să anunţe cetăţenii înainte să le expire cărţile de identitate, paşaportul şi permisul de conducere.

Pentru cărţile de identitate şi permisul de conducere, termenul pentru notificare este cu 90 de zile înainte de expirarea documentului şi şase luni pentru paşaport, conform Agerpres.

Iniţiatorii susțin că ”transmiterea avertizărilor prin SMS şi e-mail uşurează şi viaţa cetăţenilor, dar şi pe cea a funcţionarilor statului”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Care sunt beneficiile noului proiect

”Înainte de a sancţiona cetăţenii pentru lipsa unor documente personale actualizate, statul ar trebui să faciliteze pe cât posibil demersurile birocratice. E cât se poate de firesc, dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, ca unii cetăţeni pur şi simplu să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale.

Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util, ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate”, motivează senatorul Trifan, potrivit unui comunicat al USR transmis AGERPRES.

Iniţiativa legislativă prevede ca, în cazul în care autorităţile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetăţeanului căruia îi expiră documentele, notificarea să poată fi realizată şi prin intermediul poştei.

Mai puține cozi la ghișee

USR consideră că transmiterea avertizărilor prin SMS şi e-mail uşurează şi viaţa cetăţenilor, dar şi pe cea a funcţionarilor statului.

”Pentru cetăţean devine mai simplu să-şi înlocuiască, din timp, documentele care expiră, iar la ghişee s-ar putea evita cozile. Astfel, autorităţile competente vor putea să şi gestioneze mai eficient resursele şi să ofere servicii îmbunătăţite”.

Oamenii din alte țări primesc deja astfel de alerte.

”Un astfel de sistem de notificare funcţionează cu succes în Republica Moldova. Cetăţenii primesc astfel de avertizări prin SMS, e-mail sau alte modalităţi, la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify. USR consideră că astfel de modele de bună practică pot fi extinse uşor la nivel naţional şi în România”, se mai arată în comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE