Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ținute purtate de regi și regine, expuse la Londra. Cum arată cea mai veche rochie regală de mireasă

Ținutele purtate de regii și reginele Marii Britanii cu secole în urmă au fost expuse la Palatul Buckingham. Tot acolo puteți admira și mai multe daruri de preț pe care regii le făceau reginelor în ziua nunții.

Aceasta este cea mai veche rochie regală de mireasă, care încă se mai păstrează în Marea Britanie. A fost purtată în ziua nunții de Prințesa Charlotte Augusta de Wales, fiica regelui George al IV-lea.

A fost modificată după ce prințesa a pășit în fața altarului pentru a fi purtată cu alte ocazii. De asemenea, mai pot fi admirate și alte ținute din epoca georgiană. O perioadă istorică marcată de domnia a patru monarhi, de la George I până la George al IV-lea, din 1714 până în 1830.

Anna Reynolds, curator, Queen's Gallery: "Prințesa Charlotte a urmat tradiția din întreaga Europă ca miresele regale să poarte argint. Aceasta este o rochie argintie. Încorporează plase de mătase și broderii, dar a fost de fapt combinată cu o altă rochie foarte asemănătoare. Acest lucru arată că georgienii erau adepții reciclării."

200 de piese care fac parte din colecția regală a Marii Britanii au fost expuse în Galeria Reginei, de la Palatul Buckingham. Printre ele, și această rochie cu mătase și broderie florală îmbrăcată de o doamnă de la curte. Expoziția mai cuprinde uniforme, tablouri, dar și bijuterii.

Expoziție inaugurată înaintea încoronării regelui Charles al III-lea

Anna Reynolds, curator, Queen's Gallery: "Este uimitor să ai un portret în miniatură în spatele unui diamant plat. A fost oferit de George al III-lea soției sale, regina Charlotte pentru nunta lor. Și se pare că l-a purtat pe degetul mic al mâinii alături de verigheta ei, pe al patrulea deget.

Expoziția a fost inaugurată cu două săptămâni înaintea încoronării regelui Charles al III-lea.

Tabish Khan, critic de artă: "Odată cu încoronarea, acesta este momentul perfect pentru a face o expoziție din Colecția Regală. Este plin de portrete grandioase ale regilor și reginelor, ceea ce oamenii caută cu adevărat. Este o expoziție despre modă, spune povestea modei prin artă."

Expoziția va fi deschisă până în luna octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE