Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii cu studii superioare pleacă din Turcia, pe fondul crizei economice și a represiunii

Un număr tot mai mare de tineri cu studii superioare vor să părăsească Turcia. Aceștia sunt îngrijorați de restrângerea drepturilor și libertăților sub conducerea tot mai autoritară a lui Recep Tayyip Erdogan, dar și de inflație.

După ce Erdogan și-a asigurat un al treilea mandat la alegerile din mai, este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe, spun aceștia.

Huseyin spune că iubește Turcia și slujba sa de profesor, dar criza economică și represiunea tot mai puternice din țara sa l-au făcut să încerce să-și găsească o viață mai bună în Germania, împreună cu soția sa.

Huseyin Buyukdag, profesor: "Sunt funcționar public. Dacă vorbesc greșit, dacă spun un lucru greșit despre guvernul meu, de exemplu, pot fi concediat."

Turcia, afectată de o serie de crize

Turcia, o țară cu peste 84 de milioane de locuitori, a fost afectată de o serie de crize în ultimii ani. Luna trecută, rata anuală oficială a inflației a fost de 61%, deși unii economiști consideră că cifra reală este dublă.

Huseyin Buyukdag, profesor: "În Germania sau în orice altă țară occidentală ești o persoană valoroasă. În Turcia nu ești o persoană valoroasă, deoarece poți fi numit trădător în orice moment."

Pentru mulți, soluția este obținerea de vize de studii în străinătate sau de permise de muncă.

Ahmet Akkoc, inginer IT: "Principalul lucru care m-a determinat să emigrez a fost faptul că aveam un domeniu în care doream să mă specializez și nu exista absolut nicio cerere pentru această specializare în Turcia la acel moment."

Rata de respingere a vizelor a crescut brusc

Biroul guvernamental de statistică a declarat că cei cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani formează cel mai mare grup de persoane care părăsesc țara.

Besim Dellaloglu, sociolog și scriitor: "Nu cred că această migrație se va inversa fără diminuarea polarizării în Turcia, fără condiții democratice minime în viața publică din Turcia, fără liberalizare în viața de zi cu zi și fără oportunități de relaxare socială."

Nemulțumirea în creștere vine în contextul în care Turcia marchează 100 de ani de la proclamarea de către Ataturk a unei republici seculare, după colapsul Imperiului Otoman.

Unii turci care vor să emigreze spun că, în prezent, chiar și obținerea de vize turistice a devenit o provocare. Informațiile din presa turcă arată că rata de respingere a vizelor a crescut brusc, iar procesul de acordare a devenit mai complicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE