Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți români cu studii superioare pleacă la muncă în afară. Numărul acestora a crescut cu 70.000

Sunt din ce în ce mai mulți români cu studii superioare care pleacă peste hotare. Numai în ultimul an au ales să lucreze în străinătate aproape 70 de mii de persoane.

În toată această ecuație, singurul care pierde este statul român, care cheltuie zeci de mii de euro pentru școlarizare.

Potrivit datelor de la ultimul recensământ, sunt aproape 30 de mii de români, care după ce au finalizat studiile superioare au plecat în străinătate. Au fost urmați de cei cu studii medii, și ne referim aici la absolvenții de liceu și școli profesionale, în total sunt peste 200 de mii.

Numărul românilor care au cel puțin o facultate și care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144%

Potrivit datelor Eurostat, față de 2008, numărul românilor care au cel puțin o facultate și care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144%. Dintre cei cu studii superioare care au plecat la muncă în străinătate, cei mai mulți sunt din București, adică 3.000.

Îi urmează îndeaproape cei din Constanța, care sunt puțin peste 2.500. Și Județul Bihor are foarte multe persoane care au făcut facultatea în România, însă au plecat să lucreze peste hotare.

Efectele acestor plecări în masă sunt foarte mari. În primul rând, ar trebui să ne uităm la câți bani pierde statul pentru școlarizare. Așadar, pentru fiecare român care a absolvit o universitate, țara noastră pierde aproximativ 50 de mii de dolari.

Suma reprezintă costul a aproape 20 de ani de școlarizare, iar banii nu pot fi recuperați. O altă problemă este deficitul de forță de muncă.

Și ca să ne facem o idee, să dăm exemplul absolvenților de la medicină, care au plecat să lucreze peste hotare. Practic, unul din patru medici a plecat din țară.

Potrivit HotNews.ro, între anii 2000 - 2013, numărul doctorilor care au părăsit România a crescut cu peste 650%. Anul de vârf a fost 2013. Atunci au plecat peste 14 mii de medici, adică 25% din totalul celor pregătiți de statul român. Ca urmare, multe zone rurale au fost lăsate fără asistență medicală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE