Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două treimi din tinerii de la sate nu merg la facultate. Doar 23,3% români termină o facultate

În România, două treimi din tinerii de la sate nu se înscriu la o facultate, spre deosebire de cei de la oraș, unde doar o treime renunță la ideea studiilor superioare. Printre motivele invocate de aceștia se numără lipsa banilor sau programe educaționale neatractive. Procentul tinerilor români care termină o facultatea este de doar 23,3%, aproape de două ori mai mic comparativ cu media Uniunii Europene, de  41,2 %, se arată într-un raport despre monitorizarea educației, realizat de Comisia Europeană.

Tinerii își pot găsi joburi și în lipsa unei diplome

65% din tinerii din mediul rural aleg să nu meargă  la universitate, iar procentul este mai mic pentru mediul urban, respectiv 35%. Echipa Euronews l-a întâlnit pe Răzvan, un tânăr care a ales să nu meargă la universitate în schimbul meseriei de pompier.

Răzvan: ”Păi eu sunt  mai mult cu agricultura, am o fermă de vaci și musai să lucrăm la ele, n-avem ce face.”

Răzvan are 19 ani și locuiește într-un sat din județul Sălaj. De curând a terminat liceul, a promovat bacalaureatul, însă a considerat că studiile universitare nu-l vor ajuta în viață. Iubește munca la câmp și spune că a condus tractorul de la vârsta de 12 ani.

Răzvan: ”Pe viitor vreau să dau la pompieri, pompieri, MAI, pe-acolo. Facultatea nu m-atrage pe mine, nu mă văd în banca unei facultăți niciodată. Amu’ știu că mama aia voia să stau într-un birou, dar și la pompieri a zis că dacă mă duc e ok și dacă intru se bucură.”

Tot 19 ani are si Raluca. Ea a absolvit un liceu tehnologic, iar după bacalaureat a dat admitere la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, dar nu a reușit să intre. Iubește arta și și-ar fi dorit sa fi fost admisă la grafică. Nu renunță la visul ei. așa că va încerca din nou, anul viitor. Între timp însă, are nevoie de bani să se întrețină, așa că s-a angajat la un magazin de bricolaj.

Raluca: ”M-am angajat că aș vrea să îmi fac un pic de experiență în cadrul muncii și ca să îmi ajut și părinții, pe sora mea. Nu e neapărat sa ai o diploma ca să poți face un anumit lucru.”

Sunt diplomele de studii superioare importante?

Coordonatori programelor de educație susțin că un student nu ar trebui sa aibă grija zilei de mâine. De aceea este nevoie de burse. Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca a lansat anul acesta programul ”Vreau la facultate”, în cadrul căruia 100 de studenți din medii sărace vor putea să își continue studiile superioare.

Ioana Oprea, coordonatoare World Vision: ”Imposibilitatea părinților de a-i susține în continuare într-un oraș de calibrul Clujului pentru ca aici totul este mult mai scump decât în alte orașe universitare și poate și dorința lor să nu continue studiile, se mulțumesc cu studii medii și aleg să se angajeze.”

Specialiștii în carieră atrag atenția că o diplomă de studii superioare este importantă pentru a obține avansare într-o companie.

Magda Illyes, coordonator al Centrului pentru Consiliere în Carieră, Orientare Profesională și Absolvenți UBB: ”Dacă cineva vrea să se angajeze, să aibă un job si să câștige bani si atunci ar fi important, dar se poate și fără, dar va fi greu sa se acomodeze schimbărilor de pe piața muncii care vedem ca sunt rapide și se întâmplă în fiecare an. TC.”

Un sondaj realizat de World Vision arata ca 80% dintre tinerii din medii defavorizate își doresc să meargă la studii, iar unul din trei se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-i susține.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE