Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adrian Ghenie a inaugurat la Timișoara expoziția ”Corpul Imposibil”, deschisă până în iunie

Expoziția-eveniment Adrian Ghenie: The Impossible body/Corpul imposibil a fost inaugurată la Timișoara. Este prima expoziție personală după 14 ani în România a artistului Adrian Ghenie. Vernisajul s-a bucurat de un public numeros, de 400 de persoane, care au avut bucuria să îl felicite pe Adrian Ghenie pe tot parcursul evenimentului.

Pandemia și izolarea în spațiul domestic sunt subiectele explorate de Adrian Ghenie în cadrul expoziției The Impossible bpdy/Corpul Imposibil. Temele au de-a face cu relația complicată pe care omul modern și-a creat-o cu tehnologia, cu platformele social media, cu propriul corp, dar și cu timpul. Artistul vrea să evidențieze conexiunea dintre om și lume, care s-a desfășurat în cea mai mare parte a pandemiei prin intermediul dispozitivelor digitale.

VEZI GALERIA
11 imagini

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 aprilie-18 iunie în incinta Pavilionului ISHO, între orele 12:00 - 18:00, de miercuri până duminică. Accesul pentru public este gratuit.

Expoziția The Impossible body/Corpul imposibil va beneficia și de un program de mediere, ce va fi anunțat pe parcurs, dar și de tururi ghidate, în fiecare zi de sâmbătă, între orele 17:00–18:00.

“Această expoziție se conjugă în mod fericit cu una dintre temele Bienalei  Art Encounters de anul acesta, unde arta și tehnologia se întrepătrund,  reflectând asupra instrumentelor gândirii contemporane. Noile picturi și  desene ale lui Adrian Ghenie extind aceste gânduri spre anatomia corpului  uman, spre o deconstrucție și reconstrucție a ei ca hibrid inevitabil. Cred că  pentru public va fi interesant să descopere propunerea artistică a unui artist  care se reinventează mereu și experimentează constant cu tehnica  picturală, spune Diana Marincu, curatoarea expoziției și directoarea artistică a Fundației Art Encounters.

Expoziția Adrian Ghenie: The Impossible body/Corpul imposibil este organizată de către Fundația Art Encounters, având ca parteneri principali Banca Transilvania și ISHO, cu sprijinul Catena și EY România.

La cât este evaluat artistul român Adrian Ghenie

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește la Berlin. Acesta creează circa 10 lucrări pe an, care se vând contra unor sume colosale în cadrul licitațiilor internaționale.

Printre cele mai bine vândute lucrări ale sale se numără Pie Fight Interior 12, care s-a vândut contra a 10.371.116 dolari în cadrul unei licitații la Hong Kong, Turning Point 1, care a fost vândută la Londra pentru 3.1 milioane de euro sau una dintre lucrările Degenerate Art, un tablou ulei pe pânză din 2016, care s-a vândut cu 9.286.700 dolari la New York.

Ce fel de artă face Adrian Ghenie

Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare. Pictura lui Ghenie este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluționar. Ea are de-a face cu «datoria memoriei» și, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcția butadei lui George Santayana: «Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete».

Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma, Centro de Arte Contemporáneo din Málaga, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Museum of Contemporary Art, din Denver, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, în Ghent, Muzeul Național de Artă Contemporană, din București și Tate Museum în Liverpool.

În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE