Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Timberland și Dr. Martens, bocancii care te protejează împotriva gerului și a zăpezii

Timberland – bine cunoscutele cizme maronii din piele întoarsă, rezistente la apă au în spate o istorie de aproape 50 de ani.  Au fost create în 1973 de compania Abington Shoe Company din New England pentru muncitorii forestieri și au avut atât de mult succes încât compania a fost redenumită în 1978 simplu - Timberland.

Timberland - din pădure, pe străzile aglomerate din New York

În anii '90 cizmele au început să fie purtate de rapperi din New York -  clienți care erau la polul opus de muncitorii din zona rurală care purtau Timberland până atunci. Ghetele ofereau confort, căldură și protejau împotriva apei – toate elementele necesare pentru tinerii care pierdeau nopțile pe străzile din New York.

Inițial, compania a vrut să se distanțeze de această asociere cu muzica străzii dar nu s-a putut, mai ales când nume mari ale vremii precum Notorius B.I.G sau Tupac au început să le poarte încălțămintea. Muzica a transformat Timberland din cizme de șantier într-o parte importantă a culturii hip-hop - la fel cum s-a întâmplat și în cazul jachetelor Carhartt.

Astăzi, Timberland rămân în topul celor mai bine vândute cizme, și se regăsesc în garderoba oamenilor din întreaga lume. Compania valorează 1.8 miliarde de dolari. Firma se remarca prin multe campanii de responsabilitate sociale, de la a primi înapoi produse uzate pana la a planta hectare întregi de păduri. De altfel „timber” înseamnă lemn in engleza si definește si directia campaniilor sale.

Dr. Martens, creați inițial pentru grădinari

O istorie asemănătoare au și ghetele Dr. Martens care inițial erau făcute pentru muncitori și grădinari. Povestea începe în 1901 în Marea Britanie ,unde  familia Griggs, era cunoscută pentru încălțămintea durabilă pe care o face pentru clasa muncitoare.

Fugim un pic în Munchen 1945 –  un oraș distrus în proporție de 50% după al doilea război Mondial – unde Dr. Klaus Maertens, un doctor înrolat în armata nazistă, cu un picior rupt - a creat o talpă specială pentru a îl ajuta să se recupereze. A făcut și un prototip de cizmă și împreună cu un inginer mecanic, folosind echipament militar vechi au început să producă ghete, care au atras atenția englezilor despre care menționez mai sus.

Britanicii și nemții au semnat un parteneriat iar în 1960 a apărut oficial pe piață prima pereche de Dr. Martens 1460. Nu a durat mult până când Pete Townshens, chitaristul formației The Who, a purtat cu mândrie o pereche, ca un simbol al respectului său pentru clasa muncitoare. În anii ce au urmat, Dr. Martens au devenit un simbol al individualității și al liberei exprimări printre tinerii britanici pasionați de punk, goth și grunge.

Datorită stilului simplu, care le permite să fie asortați la orice ținută – și la orice stil – Dr.Martens rămân și astăzi printre cele mai versatile modele – iar vânzările confirmă acest lucru. În anul fiscal precedent, compania a vândut un număr record de 14.1 milioane de perechi.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE