Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinker Hatfield, creatorul de adidași care ne-a oferit cele mai cunoscute modele de sneakerși

Tinker Hatfiield este unul dintre cei mai cunoscuți designeri de adidași, care a  creat clasicii Air Max One, printre multe altele, și care l-a ținut pe Michael Jordan la Nike, într-un moment în care acesta ar fi vrut să plece din companie pentru rivalii de la Adidas.

Colaborare cu Nike, încă de pe vremea de când era student

Tinker Hatfield, vice-președintele departamentului de design și proiecte speciale de la Nike, este cel care a ajutat compania americană să devină ceea ce cunoaștem noi astăzi. Este un personaj legendar dar extrem de modest, cu toate ca toata generația moderna de  încălțăminte sportiva  este strâns legata de numele sau.

El însuși atlet, a avut o bursa integrala, la Universitatea din Oregon cu o specializare în arhitectură și a avut o colaborare cu Nike încă de pe vremea când era student.

Cofondatorul Nike l-a făcut wear-tester, adică purta diverse prototipuri de pantofi. Era testerul preferat al companiei, pentru ca venea cu soluții gata desenate de el. A fost un moment care l-a scăpat de depresie, după ce se accidentase si nu a mai putut sa intre in competiții. Oficial, s-a alăturat companiei americane în 1981 și a început să schițeze adidași. Nu a durat mult până a creat și primul prototip care a devenit un succes instant: Air Max 1.

Având o specializare în arhitectură, clădirile l-au inspirat

Hatfield spune ca inspirația pentru acest model i-a venit de la o clădire. A creat Air Max 1 după ce a văzut centrul Pompidou din Paris. Felul în care arhitectul francez a expus țevile centrului Pompidou l-a făcut pe Hatfield să  arate structura interioara a sneakerșilor AIR Max 1 prin niște bule.

La doar un an după, l-a oprit pe Michael Jordan să plece de la Nike, când a colaborat cu baschetbalistul pentru modelul Air Jordan 3.  Jordan era nemulțumit de colaborarea cu Nike și de cele două modele Air Jordan de până atunci, iar în piață apăruseră zvonuri conform cărora jucătorul ar fi dorit să plece la Adidas.

Hatfield s-a pus pe treabă și a creat un nou model care să îi ofere jucătorului mai mult confort și vitează pe teren. A pus pentru prima oară și logoul Jordan pe limba pantofului, oferindu-i astfel un loc de grație și a adăugat un print de elefant.

Colaborarea Jordan-Nike continuă și în ziua de astăzi, 3 milioane de dolari, generate la fiecare 3 ore, iar baschetbalistul este plătit de companie 410.000$ pe zi. Cu tot succesul sau unii colegi l-au vrut concediat spunând ca modelele sale sunt prea revoluționare si ca animal printul de elefant era prea radical pentru Nike.

Tinker Hatfield ține pasul cu nevoile pieții. S-a pus pe creat NFT-uri

Iar Hatfied a continuat, timp de patru decenii să creeze cele mai cunoscute modele de sneakerși: Nike Air Trainers 1, Air Max 90, Air Jordan V și Air Jordan VI – inspirându-se chiar din mașina baschetbalistului. Hatfield a dus Nike si „înapoi in viitor 2” - un film care a făcut celebru modelul Nike după ce eroul principal făcea salturi in timp.

Designerul este conștient de tranziția digitală prin care trece acum industria modei, așa că a profitat de ocazie și a lansat o colecție de 120 de NFT-uri: Ducks of a Feather – care s-au vândut la aproximativ 3.800 de dolari bucata dar au ajuns până la suma de 17.000 de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE