Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea rivalității frățești dintre Adi și Rudolf Dassler - fondatorii Adidas și Puma

Publicat de: Diana Drăgotescu

Puma și Adidas - o rivalitate frățească începută în 1948 din cauza neînțelegerii dintre soțiile fraților Adolf și Rudolf Dasler. Rivalitatea care continuă și în ziua de astăzi - CEO-ul de la Puma vine la Adidas în rolul de director general. O răsturnare de situație la fel de amuzantă ca și povestea din spatele ei.

Herzogenaurach este locul în care a luat naștere rivalitatea dintre brandurile create de cei doi frați Adolf (Adi) și Rudolf Dasler. Au pornit la drum împreună în 1919, când au fondat compania Geda care, în ciuda contextului politic complicat de la acea vreme, a fost un succes. În timpul celui de-al doilea război mondial, producția a fost oprită și fabrica a fost convertită pe producția militară, iar Rudolf a fost trimis în armată. După terminarea războiului, producția a fost reluată dar, după trei ani, cei doi frați au desființat Geda și au pornit pe drumuri separate din cauza... nevestelor, care nu se înțelegeau deloc. De aici și bănuiala lui Rudolf că Adi l-ar fi trimis la război. 

În 1948, Adi a înființat Adidas, prescurtare de la Adi Dassler, iar Rudolf a înființat Puma, inițial denumită Ruda, prescurtare de la Rudolf Dassler 

Ca în orice dramă de familie, bunurile au fost împărțite și fiecare a plecat cu o bucățică din Geda. Mare parte din muncitorii din fabrică au preferat viziunea lui Adi către inovație, față de abordarea axată strict pe vânzare a lui Rudolf. Orașul a fost și el divizat de rivalitatea celor doi frați. Fabrica Puma era în sudul orașului, iar Adidas în nord. Rivalitatea a ajuns să îmbrace forme bizare: angajații Puma și familiile lor mergeau în restaurante, baruri și saloane diferite față de angajații de la Adidas, iar prieteniile se făceau în funcție de încălțăminte.

Rivalitatea continuă și la peste 70 de ani de la înființarea celor două branduri

Adidas a anunțat că la conducerea companiei, după retragerea danezului Kasper Rorsted din funcția de CEO, va veni Bjoen Gulden, care a condus Puma timp de nouă ani.

Credeați că asta e tot? Nu chiar. Bjoen Gulden, care va prelua funcția la 1 ianuarie 2023 și-a câștigat experiența în domeniu la Adidas, între 1992 și 1999, când a ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul companiei, după care a fugit la Puma. Acum, Adidas valorează aproape 14 miliarde de dolari, iar Puma - 8. 

Rudolf și Adi au murit la doi ani distanță unul față de celălalt și au fost îngropați în același cimitir din Herzogenaurach, dar la capete opuse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE