Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Sumele permise pentru campania electorală, mai mari decât veniturile unui român în două vieți

Campania electorală înseamnă pentru fiecare candidat sume de bani investite pentru un eventual post câștigat. Sume deloc de neglijat, așa cum ne arată câteva calcule simple. Politicienii aflați în cursa electorală pentru europarlamentare pot cheltui lunar milioane de lei, mai mult decât ar putea visa mulți dintre noi să economisească toată viața.

Politicienii au liber la cheltuieli de campanie. Candidații la europarlamentare pot cheltui cele mai mari sume

Sumele de bani care pot fi cheltuite de către candidați în campania electorală sunt stabilite prin lege și sunt raportate la salariul minim brut din România. Adică 3300 de lei.

Legea spune că politicienii care candidează la europarlamentare au plafonul de cheltuieli cel mai înalt: 2,47 de milioane de lei. Adică mai mult de 750 de salarii minime, bani care pot fi cheltuiți într-o singură lună.

Practic, asta echivalează cu veniturile unui cetățean român în 62 de ani de muncă. Adică vreo două vieți petrecute pe piața muncii.

Plafoanele scad pentru candidații la alte funcții. De exemplu, candidații pentru Primăria Capitalei pot „investi” în campanie echivalentul a cel mult 200 de salarii minime, în timp ce plafonul cel mai redus este pentru candidații la primăriile de comune: 5 salarii minime brute.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE