Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Partidele politice au subvenții de peste 13 milioane de euro în primele trei luni din 2024. Pentru ce au cheltuit cei mai mulți bani

Partidele politice au primit subvenții în valoare de 67 de milioane de lei (aproximativ 13,5 milioane de euro) în primele trei luni ale acestui an, dar au cheltuit mai mult decât au primit în această perioada de dinaintea campaniilor electorale.

Autoritatea Electorală Permanentă a virat cei mai mulți bani în conturile Partidului Social Democrat. Vorbim de peste 26 de milioane de lei. PNL a primit în primele 3 luni ale anului cu 4 milioane de lei mai puțin decât PSD. USR a primit 12 milioane, iar AUR , 5,3 milioane de lei.

Când vine vorba de cheltuielile pe care le-au făcut partidele la început de an, vedem că sumele sunt mai mari decât cele care au intrat în conturile partidelor. În total, partidele au cheltuit 81 de milioane de lei.

Comparativ cu primele luni ale anilor trecuți, se vede o creștere semnificativă. De exemplu, în 2023 partidele cheltuiseră până în martie - 55 de milioane de lei, iar în 2022, 34 de milioane de lei.

”Cea mai mare parte din aceste cheltuieli au mers pe categoria presă și propagandă, undeva la 50%, undeva la 43-44 de milioane. Pe de o parte, sunt contracte de promovare în mass-media și, pe de altă parte, propagandă poate însemna multe lucruri. Iarăși se vede foarte mult o creștere a cheltuielilor pentru sondaje, pentru consultanță politică, nu neapărat doar de la începutul acestui an. Aceste creșteri s-au văzut de anul trecut și, desigur, mai sunt cheltuieli pentru personal care nu neapărat nici mai mici și nici mai mari”, a explicat Septimius Pârvu, coordonator program electoral Expert Forum, pentru Euronews România.

Până la începutul campaniei nu există reglementări care să oblige partidele politice să marcheze materialele de promovare politică. Campania electorală începe pe 10 mai și se termină pe 8 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE