Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trump, amendat şi ameninţat cu încarcerarea pentru încălcarea interdicţiei de a ataca martorii şi juraţii în procesul Stormy Daniels

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a fost condamnat marţi la plata unei amenzi de 9.000 de dolari pentru ultraj la adresa instanţei care-l judecă în procesul Stormy Daniels, după ce a încălcat interdicţia de a ataca verbal martorii şi juraţii în acest proces, transmite AFP.

Aceeaşi instanţă l-a ameninţat cu "încarcerarea" în caz de recidivă. Judecătorul a pronunţat hotărârea în faţa lui Trump în deschiderea audierii de marţi dimineaţă, la trei săptămâni de la începutul procesului.

Fostul preşedinte republican ce aspiră anul acesta la un nou mandat a fost astfel condamnat la o mie de dolari pentru fiecare încălcare a interdicţiei impuse, instanţa constatând nouă încălcări de acest fel.

Donald Trump "este avertizat că Tribunalul nu va tolera continuarea încălcărilor deliberate ale ordinelor sale şi că, dacă va fi necesar şi oportun, va impune o măsură de încarcerare", a indicat judecătorul care conduce procesul, Juan Merchan.

Trump este acuzat în acest dosar de falsificarea unor acte contabile ale societăţii Trump Organization pentru a masca o plată de 130.000 de dolari pe care i-ar fi oferit-o înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 fostei starlete porno Stormy Daniels pentru ca aceasta să păstreze tăcerea asupra unei relaţii pe care ei ar fi avut-o în 2006.

Înaintea deschiderii procesului, judecătorul i-a interzis fostului preşedinte să atace public martorii şi juraţii, lucru pe care el îl face cu regularitate pe reţeaua sa de socializare Truth Social, atacuri considerate de instanţă drept posibile acţiuni de intimidare. Trump a adresat astfel invective virulente la adresa lui Stormy Daniels şi fostului său avocat Michael Cohen, devenit acum unul dintre inamicii săi înverşunaţi şi un martor cheie al acuzării în acest proces.

Trump este inculpat în patru dosare şi a fost deja condamnat la amenzi grele în două procese civile, pe care le consideră toate orchestrate politic împotriva lui de către democraţii actualului preşedinte Joe Biden, cu care ar urma să se confrunte din nou la alegerile prezidenţiale în noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE