Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea Supremă judecă imunitatea lui Trump. Fostul președinte este acuzat că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor

Curtea Supremă a Statelor Unite a început audierea părților într-un proces istoric în care trebuie să decidă dacă Donald Trump beneficiază de imunitate pentru faptele comise când era președinte în exercițiu.

De judecata Curții Supreme depind o serie de procese ale fostului lider de la Casa Albă. Cel mai important dosar este cel în care Trump este acuzat de tentativă de răsturnare a rezultatelor alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în favoarea lui Biden. Procurorii îl acuză că a incitat suporterii care au luat cu asalt Capitoliul.

”Vom auzi în această dimineață punctele de vedere în cazul 23 939 Trump versus Statele Unite”, așa a început procesul istoric și fără precedent în care Curtea Supremă, dominată de magistrați conservatori, trebuie să decidă dacă foștii președinți pot fi trași la răspundere pentru fapte comise în timpul mandatului.

Avocatul lui Trump a marșat pe ideea că președinții au imunitate absolută. Altfel ar fi expuși șantajului de către rivalii politici.

Ce spune avocatul lui Donald Trump

”Implicațiile deciziei instanței se extind mult dincolo de faptele din acest caz. Ar fi putut președintele George W. Bush să fie trimis la închisoare pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale sau pentru că ar fi mințit Congresul pentru a provoca războiul din Irak? Ar putea președintele Obama să fie acuzat de crimă pentru uciderea unor cetățeni americani în străinătate prin atacuri cu drone?”, a declarat John Sauer, avocatul lui Donald Trump.

”Președinții, de la începutul timpului, au înțeles că aceasta este o posibilitate ( să fie trași la răspundere juridic pentru infracțiuni comise în timpul mandatului n.r.) S-ar putea ca acest lucru să fie ceea ce a împiedicat ca administrația prezidențială să se transforme într-un centru al criminalității pe care mi-l imaginez.

Dar, odată ce vom spune „fără răspundere penală, domnule președinte, puteți face ce doriți”, mă tem că vom avea o problemă mai gravă decât cea a președintelui care se simte constrâns să respecte legea cât timp este în funcție.”, a susțin Ketanji Brown Jackson, judecătoare Curtea Supremă.

Trump: Disputa juridică referitoare la imunitate este foarte importantă

Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat, spune că ar fi vrut să fie la Curtea Supremă, însă a fost obligat să rămână la New York unde se judecă procesul penal de fraudă.

”Disputa juridică referitoare la imunitate este foarte importantă. Președintele trebuie să aibă imunitate. Asta nu are nicio legătură cu mine, are legătură cu un viitor președinte, în următorii 100 de ani de acum înainte. Dacă nu ai imunitate, nu vei face nimic. Vei fi un președinte onorific. Nu vei face nimic, nu îți vei asuma niciun risc, fie în sensul bun sau rău.”, a declarat Donald Trump, fost președinte al SUA.

Este curtea de partea democrației sau a lui Trump?, Niciun președinte nu este mai presus de lege sau Judecători corupți oferă imunitate președinților corupți sunt câteva dintre mesajele afișate pe pancarte.

O parte dintre protestatari au venit cu măști de cangur și robe, făcând trimitere la completul de judecată al Curții Supreme.

După prima zi de audieri, balanța nu înclină nici în favoarea lui Trump, nici a departamentului de justiție.

Un verdict nu este așteptat înainte de luna iunie, în plină campanie electorală.

Până să ajungă pe masa Curții Supreme, alte instanțe au respins deja argumentele echipei Trump potrivit cărora nu poate fi judecat pentru că a îndemnat simpatizanții să ia cu asalt Capitoliul, încercând să răstoarne rezultatelele alegerilor prezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE