Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Grupul Wagner și serviciile secrete încearcă să intre în comunitățile de gameri

Rusia duce un război nu doar pe teritoriul Ucrainei, ci și pe platformele online de jocuri video. Tot mai mulți gameri se plâng de încercările unor entități rusești de a răspândi propaganda Kremlinului în mediul online, în timp ce experții lansează un avertisment îngrijorător: jocuri populare în rândul tinerilor, precum Minecraft și Roblox, sunt folosite de Moscova și trupele Wagner pentru recrutări.

Două dintre cele mai populare jocuri online la ora actuală, Minecraft și Roblox mizează pe ideea că oferă jucătorului oportunitatea de a-și crea propria lume. Nu mult a durat până când unii utilizatori au decis că ar fi o idee bună să creeze scene legate de Uniunea Sovietică.

"Dezvoltarea de jocuri video este esențială în perspectiva dezvoltării valorilor umane universale și a patriotismului", e explicat președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o întâlnire cu reprezentanții unor ONG-uri.

Potrivit publicației Times, obiectivul Kremlinului este să îi identifice pe acei tineri care ar putea fi în acord cu valorile promovate de autoritățile ruse. Brad Smith, președinte al Microsoft a atras atenția asupra felului în care entitățile încearcă să folosească industria de gaming.

"Grupul Wagner și serviciile secrete încearcă să intre în comunitățile de gameri și să le folosească pentru a răspândi informații convenabile Rusiei", spune el, citat de publicația Semafor.

Nicoleta Fotiade, expert în educație media și cofondator al platformei Mediawise Society, a explicat în matinalul "Bună dimineața, România", de ce propaganda și jocurile video fac o "echipă" atât de bună.

"Propaganda prin produse de masă nu a fost inventată de Rusia. Avem exemple încă din perioada nazistă, care glorificau sistemul și războiul. Se întâmplă pentru că acest fel de a convinge oamenii sunt eficiente. Jocurile te impresionează și te ajută să înveți rapid. Propaganda vine cu mesaje simple care încearcă să convingă omul de o anumită agendă, cum este cea a Kremlinului în privința războiului prin activarea unor emoții puternice. Aceste jocuri aduc scenarii de război sau îți permit să le construiești și exploatează sentimentul de putere, făcând luptătorii să fie cool", explică ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE