Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube - De unde a pornit legenda limbii române, a doua cea mai vorbită limbă la Microsoft: ”Din punct de vedere logic, nu stă în picioare”

Într-un discurs susținut cu ocazia unei recepții a ambasadei SUA în România, ambasadoarea Kathleen Kavalec a spus că, din câte a înțeles, ”româna este a doua limbă vorbită în sucursalele Microsoft din toată lumea”. Doar că, oricât de bine ar suna, această ideea nu are la bază date oficiale și fapte și este de fapt un mit pornit de acum mai bine de 20 de ani.

De-a lungul timpului, ideea că limba română ar fi a doua cea mai vorbită în cadrul companiei Microsoft s-a propagat în diferite medii: a fost citată în presa internațională, a fost reluată în discursuri ale unor oficiali străini și invocată de politicieni.

Kathleen Kavalec este doar cele mai recent exemplu. În 2015, oficialul american Bruce Andrews spunea că ”Deja știm că limba română este a doua cea mai vorbită limbă în sediile Microsoft din întreaga lume”. În septembrie 2016, Dacian Cioloș, premierul de la acea vreme, plusa: ”Româna e a doua limbă vorbită în Silicon Valley”.

Un mit născut în 2003

Însă ideea este în realitate un mit. Aflat într-o vizită la sediul din Seattle al Microsoft, jurnalistul Victor Kapra a întâlnit mai mulți români care erau la acea vreme angajați ai companiei. A fost impresionat de numărul mare al acestora și a încercat ”să smulgă” o declarație, așa cum chiar el explică într-o postare pe propriul blog.

”Reportajul pe care îl scriam pentru ziarul din București era cam tern. Îmi trebuia o tușă de culoare. L-am întrebat pe Eduard, privind la sala plină de români angajați la Microsoft: <<Oare putem spune că româna este a doua limbă vorbită în sediul central Microsoft?>>. <<Am putea spune>> – mi-a răspuns zâmbind. După care a adăugat: <<Deși în mod clar am exagera cu cel puțin un ordin de mărime>>”.

20 de ani mai târziu, Victor Kapra spune că este ușor surprins de faptul că mitul său a devenit un soi de adevăr. Într-o intervenție la Euronews România, el a explicat de ce povestea a avut atât de mult succes, dar și de ce este o narațiune totuși nocivă.

”Din punct de vedere logic nu stă în picioare, pentru că principala limbă de comunicare acolo este engleza. Ideea că româna este a doua limbă vorbită la Microsoft se înscrie pe aceeași linie cu ideea că Dracula este cel care deține Castelul Bran. Ideea mângâie orgoliul național, ne face să ne simțim bine. Ca orice mit”, explică Victor Kapra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE