Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube: Două tragedii maritime și o dezbatere. De ce ne interesează mai mult bogații din Titan și mai puțin naufragiul din Mediterană

Două tragedii maritime, una în Atlantic și una în Marea Mediterană, au acaparat atenția internetului în ultimele zile. Dispariția submersibilului Titan a fost amplu dezbătută și chiar s-a transformat în subiect pentru teorii ale conspirației, însă au fost și cei care au reclamat că nu la fel de multe resurse au fost implicate în cazul bărcii cu migranți care a eșuat în apele teritoriale ale Greciei.

Astfel de postări, în care cele două tragedii maritime sunt puse în oglindă și comparate au devenit virale pe rețelele de socializare. Oamenii condamnă intervenția tardivă a autorităților în cazul navei care transporta peste 500 de migranți plecați spre Europa dinspre Libia, și compară situația cu operațiunea de căutare și salvare desfășurată în cazul submersibilului Titan.

De altfel, inclusiv reprezentanți ai Human Rights Watch au subliniat diferența de implicare în cele două situații și discrepanțele care, spune activiștii, au dus la pierderi de vieți omenești.

"Faptul că permitem ca anumiți oameni să moară, în timp ce pentru alții sunt făcute toate eforturile posibile... Este o pată neagră asupra conceptului de umanitate", explică Judith Sunderland, reprezentant HRW via NBC News.

Între whataboutism și luptă de clasă

Comparațiile dintre cele două accidente intră și în zona whataboutismului, o tactică de argumentare prin care unei probleme i se răspunde cu enunțarea altei probleme, așa încât atenția este deviată de la primul subiect.

"Acest whataboutism este o încercare de asociere din perspectiva sociologică. Este interesant că, în discuțiile din online, nu s-a pus deloc accent pe profilul acelor miliardari. Nu s-a vorbit despre faptul că sunt exploratori sau cercetători, ci mai degrabă despre faptul că sunt oameni cu bani. E și o luptă de clasă. O încercare de a-ți îmbrățișa viața așa cum e ea, în timp ce bogații sunt inconștienți", explică Antonio Amuza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE