Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Brand de îmbrăcăminte, acuzat că ia partea Israelului în războiul cu Hamas. Care a fost explicația

Internetul trăiește în tabere și, pe multe dintre subiecte, ne exploatează exact dorința de a fi într-o anumită tabără, fără zone gri. Fie ești fan al lui Real Madrid sau al Barcelonei, așa cum poți să fii doar pro și contra ideii de pizza cu ananas și așa mai departe.

Conflictele armate sunt și ele un prilej pentru ca oamenii să se împartă în astfel de tabere radicalizate și să caute adepți sau adversari absolut oriunde, chiar și acolo unde ei nu există, sau există doar în aparență.

Brand de îmbrăcăminte, acuzat că ia partea Israelului în războiul cu Hamas

Un brand cunoscut de îmbrăcăminte este cea mai recentă victimă a acestui obicei al internetului. Compania este acuzată că a publicat un spot publicitar în care, în acel video, este ars un steag al Palestinei. Imaginea care a apărut în acest spot publicitar a fost retrasă ulterior. În esență, acesta explică faptul că videoclipul a fost înregistrat în luna august, cu mult înainte ca acest conflict dintre Israel și Hamas să reizbucnească la această amploare.

Reprezentanții companiei mai spun: 'Am renunțat la această campanie, ca urmare a reacțiilor primite și ne cerem scuze pentru orice daune provocate neintenționat' .

Este un răspuns tipic al marilor companii, indiferent de domeniul în care ele activează, pentru că acestea, atunci când apar controverse, preferă să retragă materialul decât să mai explice orice altceva, tocmai pentru a limita daunele de imagine provocate. Însă au fost foarte multe astfel de reacții și foarte multe momente în care oamenii de pe internet au căutat tabere chiar și acolo unde ele nu există în mod evident.

În cazul de față, erau pur și simplu niște culori asociate acestui steag al Palestinei, deși, în esență, așa cum explică și compania, acestea sunt și culorile specifice Crăciunului, adică roșu și verde.

A mai existat un episod, același mod de a vedea o problemă și în privința acestui clip video, cumva paradoxal, de la aceeași companie, în care apare o persoană care este machiată în zona ochilor cu culoarea albastră. În acest caz, a fost interpretat ca fiind un sprijin adus Israelului. De asemenea, compania a ieșit și a explicat că nu are absolut nicio legătură cu conflictul dintre Israel și Hamas.

Tot în această situație s-a aflat și cunoscuta artistă Alicia Keys, care, după o postare pe Instagram, în care apare într-o haină în culorile negru și verde, a fost acuzată că ia parte Hamasului. Ea a explicat ulterior că postarea sa nu are absolut nicio legătură cu conflictul din această zonă și că, pur și simplu, s-a întâmplat să poarte acea geacă în acea fotografie.

Și artista Pink, în ultimele săptămâni, s-a confruntat, în social media, cu diferite astfel de situații și a fost acuzată că ia parte unei tabere. În concertele ei, a fost acuzată că, folosind aceste steaguri, ea ia partea Israelului în conflictul cu Hamas. De altfel, așa cum a explicat ea, nici în această situație nu are nicio legătură cu conflictul, pentru că aceste steaguri amintesc de civilizația Maori și a încercat să aducă un tribut acestei civilizații.

Așadar, ar trebui să încercăm să fim cât mai atenți ca, în momentul în care suntem în online, să nu fim radicalizați de lucrurile pe care le vedem acolo și să nu căutăm tabere acolo unde ele pur și simplu nu există.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE