Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Temperaturile ridicate și seceta extremă scad calitatea apei din râuri și lacuri. Este nevoie de mai mult timp pentru a fi tratată

Publicat de: Euronews

Temperaturile ridicate și seceta extremă scad calitatea apei din râuri și lacuri. Apa este acum mai murdară și e nevoie de mai mult efort pentru a fi tratată, ca să ajungă din lacul de acumulare la robinet: de la timpul crescut de tratare, la consum de energie mai mare și mentenanță. Acum, și nămolul colectat în urma filtrării apei este mai mult cu până la 15 la sută.

Dan Popovici, șef sector Stație Tratare și Captare Apă Chirița Iași: „În acest vas avem apă brută, deci apă neprelucrată, deci vine de la sursă. Se observă că are o anumită opalescență. Dacă observați, pe fundul paharului deja a avut loc un proces de decantare natural, o parte din suspensiile minerale s-au depus pe fundul paharului. În al doilea pahar avem un eșantion de apă potabilă, deci se observă diferența între apa brută și apa tratată.”

De la apa colectată din lacul Chirița și râul Prut, până la apa care ajunge în robinetele oamenilor din municipiul Iași e cale lungă, etape de filtrare și timp de tratare.

Din cauza secetei excesive, timpul este și mai mare

Dan Popovici, șef sector Stație Tratare și Captare Apă Chirița Iași: „Ne aflăm pe tancul de reacție. Aici a avut loc reacția dintre apa Prut, adică apa netratată și reactivii de coagulare.”

Într-un astfel decantor se vehiculează 10.000 de metri cubi de apă. Asta înseamnă 10 milioane de litri de apă. Tot procesul durează zece ore, apa se limpezește aproximativ 90 la sută, după care este direcționată către sistemul de filtrare.

Filtre cu nisip și filtre cu cărbuni activi, iar abia apoi ajunge în rezervor. Aici se resimt efectele secetei.

Dan Popovici, șef sector Stație Tratare și Captare Apă Chirița Iași: „În mod normal, o picătură de apă ajunge în 12 ore de la intrare până la rezervorul de apă potabilă. Timp este prelungit din cauza secetei, în primul rând, vă spuneam că apare o concentrație de minerale suplimentară și de încărcare organică în apă. Deci două ore în plus față de normal.”

Nămolul rămas acum în urma limpezirii apei este cu 15% mai mult față de perioada fără secetă

Dan Popovici, șef sector Stație Tratare și Captare Apă Chirița Iași: „Cam șapte tone de nămol pe lună producem pe unitatea de decantare, deci pe două unități, 14 tone. Față de primăvară, să spunem un zece la sută, 15 la sută față de producția de iarnă-primăvară.”

Asta înseamnă costuri mai mari. Compania captează apă din râurile Timișești și Prut. Ambele surse au un debit mai mic decât cel normal. Potrivit celor de la Stația de Colectare și Tratare Apă Chirița Iași, consumul de apă a crescut cu aproape o mie milimetri cubi față de aceeași perioadă a anului trecut. Din cauza secetei, apa a fost raționalizată în zeci de localități din județul Iași, încă din luna iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE