Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Tech neck", boala care afectează în special adolescenți și are de-a face cu telefonul mobil

Timp de 6 ore pe zi, coloana noastră suportă echivalentul a 30 de kilograme în plus. Afecțiunea se numește „tech neck” și specialiștii o consideră boala secolului în care trăim. Ea îi afectează în special pe adolescenții care petrec mult timp utilizând telefonul, dar și pe adulții care lucrează mult cu tehnologie.

Ce simptome trebuie urmărite

Într-un mod foarte simplist, afecțiunea ar putea fi descrisă drept durere de gât, însă știința ne arată că problema este mult mai gravă. Un studiu referitor la "tech neck" a fost derulat în 2021 la Universitatea Chieti din Italia, iar cercetarea a pornit de la cazul unei tinere de 16 ani care s-a prezentat la medic acuzând dureri de cap, amețeli, și dureri acute în zona gâtului, fără să existe traume anterioare.

Medicii au făcut un RMN și au descoperit că tânără avea multiple deformații ale coloanei. Diagnosticul a fost tocmai "tech neck", după ce fata a explicat că petrece în medie mai mult de 6 ore pe zi pe telefon.

Într-un studiu publicat în Journal of Public Health, cercetătorii de la Department of Musculoskeletal Physiotherapy din Haryana, India, arată că 46% dintre respondeți au acuzat dureri în zona gâtului din cauza utilizării prelungite a telefonului, 42% au acuzat dureri medii în zona gâtului și 29,2% au spus că, din cauză că folosesc telefonul foarte des, au dezvoltat dureri la nivelul degetelor.

Cum prevenim "tech neck"

Soluții există și sunt cel puțin 3: exerciții de stretching cât mai dese (care să presupună îndreptarea spatelui), menținerea dispozitivului la nivelul ochilor și, evident, reducerea timpului în care folosim dispozitivele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE