Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările NATO vecine cu Rusia vor să ridice un „zid de drone” pentru a se apăra. Ce presupune acest lucru

Cele şase ţări NATO vecine cu Rusia au convenit să ridice un „zid de drone” pentru a-şi apăra frontierele de „provocări”, a anunţat vineri guvernul lituanian, transmite AFP, citată de Agerpres. Ministrul de interne lituanian nu a precizat un calendar pentru proiect.

Șase țări NATO vecine cu Rusia vor să ridice un „zid de drone” pentru a se apăra „contra provocărilor unor ţări ostile”

„Este vorba despre ceva complet nou, un zid de drone care se va întinde din Norvegia până în Polonia. Obiectivul este de a utiliza drone şi alte tehnologii pentru a ne proteja frontierele.

Nu este vorba doar despre infrastructuri fizice, sisteme de supraveghere, ci şi despre drone şi alte tehnologii, care ne-ar permite să ne protejăm contra provocărilor unor ţări ostile şi să împiedicăm contrabanda”, a precizat ministrul lituanian Agne Bilotaite, pentru agenţia BNS, în urma discuţiilor avute cu omologii săi din celelalte două baltice - Letonia şi Estonia - şi din Finlanda, Norvegia şi Polonia.

Pe lângă desfăşurarea de drone pentru supravegherea frontierelor, țările ar utiliza sisteme pentru interceptarea dronelor inamice.

Klaus Iohannis, despre candidatura la șefia NATO

Președintele a fost întrebat dacă ia în calcul să se retragă sau să negocieze pentru o altă funcţie la nivelul UE în contextul în care unele dintre cele mai influente ţări NATO au declarat public că îl susţin pe premierul olandez, Mark Rutte, pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

Iohannis a precizat că nu intenţionează să se retragă din cursa pentru funcţia de secretar general al NATO și consideră că are șanse.

„Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO şi da, sunt câteva afirmaţii în spaţiul public. În continuare, consider că şansele mele sunt rezonabile”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE