Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ce șanse are Klaus Iohannis de a prelua șefia NATO. Expert american: ”Ar putea fi un excelent secretar-general”

Președintele Klaus Iohannis ar putea fi un excelent secretar-general al NATO. Doar că azi șansele cele mai mari par să îi revină actualului premier din Țările de Jos, Mark Rutte. Este părerea lui Ian Brzezinski, expert american în securitate națională și politică externă. El a acordat un interviu exclusiv pentru Euronews România.

Adriana Matei, editor șef știri externe Euronews România: ”România a ajutat Ucraina pe multiple planuri încă de la începutul războiului. Țara noastră va găzdui cea mai mare bază NATO din Europa, iar președintele României a primit un premiu important pentru leadership din partea Consiliului Atlantic, think tank-ul pe care îl reprezentați. Care sunt șansele ca acesta să devină următorul secretar-general al NATO?”

Ian Brzezinski, expert american în Securitate națională și Politică externă: ”Ei bine, a fost o adevărată onoare aseară pentru Consiliul Atlantic să îl găzduiască pe președintele dumneavoastră și să îi acorde acest premiu.

Din păcate, eu nu am putut fi prezent, dar susțin cu entuziasm acordarea acestei distincții. Președintele (Iohannis n.r.) a făcut multe lucruri importante atât pentru România, cât și pentru Alianță.

Desigur, în ceea ce privește Ucraina, România a depus multe eforturi pentru a o ajuta.

România cheltuiește 2,5 % din PIB pentru apărare. Asta face parte din politica președintelui Iohannis. Vorbind doar personal, am văzut trupele române când au fost în Afganistan și a fost foarte impresionant.

Președintele Iohannis ar putea fi un excelent secretar-general al Alianței. Dar, în acest moment, premierul Rutte din Țările de Jos are un avantaj. Însă, după cum bine știți, zarurile nu au fost aruncate încă”.

În luna martie, Klaus Iohannis a anunțat că va candida pentru funcția de secretar general al NATO. Șeful statului a precizat că își asumă această candidatură ”în numele României cu toată responsabilitatea”, iar decizia sa are la bază experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, se va încheia pe 1 octombrie 2024, după ce a fost prelungit de două ori. Fostul premier al Norvegiei se află în această funcție din 2014, iar mandatul său trebuia să expire în 2022, dar a fost prelungit pe fondul războiului din Ucraina.

Mark Rutte deține sprijin majoritar pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg. Favorit al Statelor Unite, Marii Britanii şi Germaniei la conducerea NATO, premierul olandez Mark Rutte este acum susţinut de unele dintre cele mai importante ţări ale Alianţei.

Washingtonul a transmis clar aliaţilor săi că prim-ministrul olandez va deveni "un secretar general excelent", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Şi cancelarul german Olaf Scholz "susţine numirea lui Mark Rutte în funcţia de secretar general al NATO", a anunţat purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, câteva ore mai târziu.

Aproximativ 10 state din cele 31 sunt nehotărâte, inclusiv unele țări din Europa de Est care au aceleași preocupări strategice ca și România, adică de scepticism față de Rusia, numai că va fi dificil ca aceste state să-l conteste deschis pe candidatul preferat al președintelui american Joe Biden, adică Mark Rutte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE