Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO cere cedarea de sisteme Patriot către Ucraina. Mircea Geoană: E o decizie suverană a aliaților

Decizia de a ceda sisteme Patriot către Ucraina este o decizie suverană fiecărei țări, luată în funcție de analizele proprii privind securitatea națională. Este declarația făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a afirmat, la București, că NATO a solicitat și accelerarea producției în cazul sistemelor de apărare antiaeriană Patriot.

România ar putea trimite pe frontul din Ucraina unul dintre sistemele Patriot pe care le are în dotare, iar hotărârea va fi luată în CSAT.

”Noi solicităm tuturor aliaților și partenerilor NATO care dispun de astfel de sisteme performante, și Patriot și SAMP/T, sunt multe alte echipamente sofisticate, să le putem transfera către Ucraina în măsura posibilului:

Noi nu am cerut niciodată aliaților noștri să facă lucruri dincolo de ceea ce reprezintă un calcul național și o analiză națională cu privire la propria securitate națională. De aceea, nu suntem în situația să-i spunem unei țări sau alteia. Solicităm tuturor celor care pot să facă acest lucru să o facă”, a declarat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a afirmat că a efectuat o vizită în Germania și a discutat cu oficialii de la Berlin despre posibilitatea cedării de sisteme Patriot către Ucraina.

”Germania a donat sau transferat deja trei sisteme Patriot, au mai multe. Vorbim și cu producătorul american de echipamente pentru a accelera producția.

În cazul României, înțeleg că există trei sisteme incomplete. Este foarte important să încurajăm și producție suplimentară. Nu pot interveni în deciziile suverane ale aliaților noștri. Ceea ce decid aliații este ceea ce consideră dânșii că este mai bine de făcut”, a mai spus Geoană.

România cumpără rachete pentru bateriile Patriot alături de alte două state

”De exemplu, România alături de Olanda, Germania fac parte dintr-o schemă prin care NATO achiziționează 1.000 de rachete pentru bateriile Patriot.

Chiar dacă acum acest lucru nu este posibil, este foarte posibil ca în viitor viitor, pe masură ce crește producția”, a mai precizat Mircea Geoană.

Mircea Geoană, despre protejarea zonei Deltei Dunării: ”Rușii vor continua să atace infrastructurile economice ale Ucrainei”

NATO a luat măsuri suplimentare în zona Deltei Dunarii unde au văzut drone căzând, unde există o zonă mai vulnerabilă pentru că rușii vor continua să atace infrastructurile economice ale Ucrainei și acolo avem măsuri suplimentare de protejarea a teritoriului românesc.

Este o decizie suverană a fiecărui aliat. Și Polonia a fost solicitată și a avut o observație similară cu cea a României.

Ceea ce pe noi ne interesează este să ajutăm Ucraina cât de mult putem, să ne întărim și noi mai mult și cât de repede putem”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE