Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Apărării: Sistemul Patriot e indispensabil pentru România. Este vorba de apăra teritoriul național

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că sistemul de rachete Patriot este indispensabil pentru România, în contextul în care sunt discuții tot mai intense despre faptul că țara noastră ar putea oferi Ucrainei un astfel de sistem de apărare. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a spus că ministrul Apărării are rezerve în ceea ce ce privește donarea unei astfel de tehnici militare Ucrainei.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: ”Cred că discuțiile, așa cum se cuvine, vor fi purtate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării și, evident, vom veni și cu decizie”.

Reporter: Când ar trebui să avem această decizie?):

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Nu știu când, dar...

Reporter: Săptămâna aceasta, săptămâna viitoare?

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: ”Nu aș putea să avansez o dată. Ce pot să vă spun este că noi, la nivelul Ministerului Apărării Naționale am făcut evaluări legate de acest lucru și ceea ce v-am spus are valabilitate.

Reporter: Adică este indispensabil acest sistem pentru România?

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Da.

Reporter: Asta înseamnă că am prejudicia securitatea națională?

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Nu este vorba de a prejudicia securitatea națională, este vorba de apăra teritoriul național, evident, în acord și împreună cu aliații noștri, întrucât România face parte dintr-o alianță care ne onorează și care ne generează garanții de securitate.

Nu a spus nimeni că trebuie să dăm. Sunt echipamente solicitate, ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și încă trei care sunt în curs de a deveni funcționale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem și alte discuții. Momentan, nu se pune problema”

Ciolacu, despre trimiterea sistemului Patriot al României în Ucraina: ”După ședinta CSAT o să aveți toate lămuririle”

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că își va exprima în ședința CSAT punctul de vedere privind posibilitatea trimiterii unui sistem Patriot din dotare Armatei României în Ucraina.

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Sunt ferm convins că după ședinta CSAT o să aveți toate lămuririle”

La rândul său, Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a explicat că o decizie în acest sens va fi luată în urma unei analize a ”structurilor responsabile în acest domeniu”.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: ”Este o decizie care se va lua, asa cum a anuntat si domnul presedinte (Klaus Iohannis), după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, se va analiza în CSAT și, pe baza detaliilor care însoțesc o astfel de decizie, va urma o decizie asumată de la cel mai înalt nivel”

România ar putea trimite pe frontul din Ucraina unul dintre sistemele Patriot pe care le are în dotare. Anunțul a venit recent de la Klaus Iohannis, după întrevederea cu președintele american Joe Biden, la Casa Albă. Decizia va fi luată însă în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, mai ales că există destulă reticență legată de această intenție.

Ce este sistemul Patriot și cât de scump este

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România, a explicat ce este sistemul de apărare antiaeriană Patriot și care îi sunt performanțele.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Sistemul Patriot e unul dintre sistemele de apărare antiaeriană care există în dotarea Armatelor lumii. El se bazează pe proiectile, rachete care interceptează obiecte zburătoare, cum ar fi dronele, rachetele balistice, rachete cu rază scurtă, avioane sau chiar elicoptere.

Nu e deloc ieftin să ai un astfel de sistem. Un singur sistem care înseamnă un radar, un lansator și câteva rachete înseamnă un miliard de dolari. Din această sumă, 400 de milioane de dolari reprezintă și 690 de milioane rachetele.

Sistemul Patriot este alcătuit dintr-un radar care bate până la 100-160 de kilometri. El poate decide într-un timp extrem de scurt care sunt țintele care trebuie lovite cu prioritate.

În nouă secunde, după transmiterea comenzii, sistemul de lansare poate trimite o rachetă. Aceasta are, însă, o rază scurtă de acțiune. Sistemele Patriot nu zboară la sute de kilometri, așa cum sunt alte sisteme de lansare”.

România are un singur sistem Patriot funcțional. O rachetă costă 10 milioane de euro

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Dacă discută despre disputa din România, e mai mult o dezbatere la ora actuală despre trimiterea în Ucraina a unui sistem Patriot.

Totul pleacă de la faptul că România are un singur sistem Patriot operațional. Mai avem trei în dotarea Armatei române, dar acelea urmează să fie puse în funcțiune și durează destul de mult.

La exercițiul de tragere de la Capu Midia, organizat în toamna anului 2023, au fost folosite sisteme Patriot.

Nu este deloc avantajos însă să folosești sisteme de apărare Patriot împotriva obiectelor de mici dimensiuni, cum sunt dronele

De exemplu, pe frontul din Ucraina, o dronă rusească poate costa de câteva mii până la 50.000 de euro. O rachetă costă 10 milioane de euro. Deci, e total nerentabil să faci acest lucru”.

Primul sistem Patriot al României, operațional din 2020

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Sisteme Patriot sunt gândite ca puncte de apărare locală. Ele acoperă o rază destul de mare și vor fi staționate în România în diverse puncte, în așa fel încât să acopere tot teritoriul național.

Amplasarea lor nu este una cunoscută publicului. Ele sunt mobile, deci un sistem Patriot înseamnă acest lansator de rachete, rachetele anexe, sistemul radar, un centru de comandă care nu trebuie să fie în apropierea acestui sistem și un camion cu generatoare, pentru că acest sistem este perfect independent din punct de vedere funcțional.

Există la ora actuală în Statele Unite o mulțime de astfel de sisteme de apărare Patriot. Mai sunt câteva zeci de națiuni care au cumpărat astfel de sisteme.

România a încheiat în 2017 un contract. Primul sistem a devenit operațional în 2020 și 2021 au fost încercate trageri reale, dar România încă mai are de dezbătut, pentru că avem patru sisteme. Vor mai veni trei sisteme Patriot în România, dar unul singur, cel pe care am putea să-l trimitem Ucrainei, funcționează la ora actuală”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE